• 15
  • 04

- Zato što se o Jasenovcu ćutalo i zato što se o Jasenovcu nije govorilo, zato su Srbi dočekali da krajem 20. veka još jednom osete ustašku ideologiju, još jednom stradaju, još jednom bivaju ubijeni i proterani. Naša obaveza je da o Jasenovcu govorimo, naša obaveza je da podsećamo i naša obaveza je da svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo, da obnovi ustašku ideologiju, da progovorimo i da se suprotstavimo. Ne može se razumeti suština građanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ako se ne poznaje jasenovački užas i ako se ne znaju i ne shvataju razmere jasenovačkog genocida. Tako je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju istrebljenja srpskog naroda, njegovog proterivanja i njegovog zatiranja, istakao je ministar Vulin dodajući da će Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma uvek snažno podržavati Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum i nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi.

- Srbija je garant mira, Srbija je čuvar mira, Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i živeti u miru, i nikome više nije stalo do mira nego srpskom narodu, baš nikome. Srbija je garant mira i čuvar mira, ali isto tako čuvar slobode svog naroda, čuvar prava srpskog naroda da živi tamo gde se rodio, da traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački. Ne treba samo Srbi da osuđuju i podsećaju na jasenovački užas, to treba da rade svi ljudi i svi narodi svako u kome ima ljudskosti i čovečnosti, poručio je ministar Vulin.


 

Današnja manifestacija započela je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega su položeni venci u Spomen-području Donja Gradina, a služen je i parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida.

Manifestaciju u Donjoj Gradini predvodili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a prisustvovali su i predstavnici vlada Republike Srbije i Srpske, predstavnici institucija BiH, Izraela, romskih zajednica, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora.
 
Sistem koncentracionih logora Jasenovac najveće je stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske. Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gde su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Video/Foto/Tekst: mod.gov.rs