• 03
  • 08

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa predstavnicima verske službe u Vojsci Srbije, predvođene načelnikom Odeljenja za veru pukovnikom Sašom Milutinovićem, nakon čega je sa saradnicima obišao bogoslužbene prostore u kasarnama „Banjica“ i „Banjica 2“. Sastanku su prisustvovali načelnik Uprave za obaveštajno-izviđečke poslove brigadni general Ilija Todorov i načelnik Uprave za ljudske resurse pukovnik Savo Iriškić.

Pukovnik Milutinović informisao je ministra odbrane o značaju i zadacima verske službe u našoj vojsci, naglašavajući da je planom razvoja predviđeno uređenje 50 bogoslužbenih prostora za vernike pravoslavne, rimokatoličke i muslimanske veroispovesti, a dosada je već završeno 35.

Ministar Vulin je naglasio da je verska Služba u Vojsci Srbije važan deo svakodnevnih zaduženja i aktivnosti naših pripadnika, ali više od toga, ona je potreba svakog našeg pripadnika da se trudi da bude bolji čovek.

- Verska služba u Vojsci Srbije je jasno određena odgovarajućim dokumentima, ali postoje stvari koje ne mogu da se regulišu dokumentima. Postoje stvari koje u svakome od nas, naša potreba da budemo bolji ljudi, naša potreba da volimo ljude oko sebe, naša potreba da volimo zemlju u kojoj smo se rodili, da je volimo, da radimo za nju i da je branimo gde god i kada god je to potrebno – istakao je ministar Vulin.

Govoreći o značaju vojnih sveštenika, ministar odbrane je istakao da su svi vojni sveštenici u našoj armiji su na prvom mestu dobri i čestiti ljudi, dodajući da su oni tu da učine sve što je potrebno da se čovek kao duhovno biće oseća dobro, ispunjeno, da može da zadovolji svaku svoju potrebu.

- U Vojsci Srbije sve religije su jednako zastupljene, ravnopravno zastupljene i svaki predstavnik Vojske Srbije, bez obzira na svoju religijsku pripadnost, ima pravo i mogućnost da sprovodi svoju religiju, da živi u skladu sa njenim učenjem, da bude u svakom smislu čuvan i da bude obezbeđeno da se njegova potreba za verom na svaki način zadovoljava – naglasio je ministar Vulin dodajući da će verska služba nastaviti da se razvija u skladu sa potrebama naših pripadnika i nastaviće da bude važan deo svakodnevnog života u Vojsci Srbije, a svi naši sveštenici će, nadalje, na prvom mestu voleti svoju zemlju i svoju Vojsku i svakog pripadnika naše vojske.

Glavni sveštenik u Vojsci Srbije major Slađan Vlajić naglasio je da verska služba već četiri godine funkcioniše u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a teži se ka tome da se njeni kapaciteti stalno povećavaju u korist Vojske Srbije i svih njenih pripadnika.

- Predstavnici verske službe, vojni sveštenici i vojni službenici spremni da svojim radom i svojim zalaganjem doprinesu razvoju operativnih sposobnosti Vojske Srbije na planu razvijanja moralnih i duhovnih vrednosti i poštovanja verskih prava i sloboda svih pripadnika Vojske Srbije – istakao je major Vlajić.

Tokom današnjeg obilaska, ministar Vulin, sa saradnicima, posetio je paraklis svetog mučenika Georgija u kasarni „Banjica 2“, kao i kapelu Božjeg milosrđa i mesdžid u kasarni „Banjica 1“, koje su mu predstavili major Vlajić, pomoćnik glavnog vojnog kapelana zastavnik Goran Jokanović i glavni vojni imam major Mustafa Jusufspahić.

Video/Foto/Tekst: mod.gov.rs