• 09
  • 08

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, koji predvodi naše tenkiste i sudija je na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, zadovoljan je postignutim rezultatom.

- Realizacija prve faze Tenkovskog biatlona pokazala je da su sve države učesnice kvalitetno pripremile svoje tenkovske posade tako da je konkurencija bila izuzetno jaka. Za razliku od prethodnih takmičenja ovoga puta su o plasmanu u polufinale odlučivale desetine sekundi. Uočili smo takođe i greške i propuste koje su pravili pripadnici naših posada, a što ćemo nastojati da otklonimo kako bi uspeh našeg tima bio još veći – rekao je brigadni general Kuzmanović.  

Potpukovnik Rade Adamović, rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon i glavni sudija takmičenja, objašnjava da su ove godine ekipe podeljene u dve grupe prema kvalitetu i da za razliku od prethodnih godina polufinalnu grupu sačinjava osam, a ne kao ranije 12 ekipa.   

- Karakteristično je da je na ovogodišnjem takmičenju oboren svetski rekord kao i to da je većina ekipa postigla do sada najbolje rezultate od kada se takmiči. Naš nastup u individualnim trkama obeležila je želja, volja i upornost članova posada da prevaziđu probleme koje su imali, što ih je i dovelo do polufinala. Siguran sam da ćemo se i za polufinalnu trku dobro pripremiti i dati svoj maksimum, pa i više od toga, kako bi postigli što bolji rezultat – istakao je potpukovnik Adamović.    

Tenkovski biatlon je jedna od 32 vojne discipline na ovogodišnjim, petim Međunarodniim vojnim igrama, koje se od 3. do 17. avgusta održavaju istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Broj učesnika prelazi 5.000, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

 

 

Prema propozicijama, u kvalifikacionim individualnim trkama svaka armija nastupa sa po tri tenkovske posade, dok je jedna posada rezervna. One imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu i reše izazovne ali teške zadatke: da savladaju manevarsko zemljište, takozvanu „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu protivtenkovski rov, betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 centimetara) i da gađaju mete iz tenkovskog topa, spregnutog i protivavionskog mitraljeza. Sabiranjem vremena sve tri posade iz ove prve faze takmičenja određuje se najuspešnijih osam ekipa koje idu u polufinale.

Ekipa Vojske Srbije nastavlja takmičenje na Tenkovskom biatlonu 10. avgusta u polufinalu, gde je u grupi sa Kinom, Kazahstanom i Azerbejdžanom, a u drugoj polufinalnoj grupi su Rusija, Belorusija, Mongolija i Venecuela. Tenkovski biatlon završava se 17. avgusta proglašenjem pobednika na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara.  

Tokom trajanja Igara, u Kući prijateljstva na poligonu Alabino zemlje učesnice predstavile su osobenosti svog kulturnog identiteta. Na Festivalu nacionalne kulture Srbiju predstavljaju četiri člana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu festivala.

Prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine, na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća vojno-sportska takmičenja na svetu. Svečanom otvaranju ovogodišnjih vojnih igara prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predstavnici Vojske Srbije učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama 2019 u tri discipline: Tenkovski biatlon, Vojni reli i Snajperska granica. Prve dve održavaju se u Rusiji, a treća u Belorusiji.

Najveće uspehe do sada pripadnici Vojske Srbije ostvarili su 2015. godine kada su na Tenkovskom biatlonu osvojili 3. mesto iza Rusije i Kine, a prošle godine u takmičenju snajperskih parova u disciplini Snajperska granica potporučnik Đorđe Lapčević osvojio je prvo mesto u konkurenciji 18 mešovitih snajperskih parova.

Video/Tekst: mod.gov.rs - Foto: Sputnik/ Vajar