• 05
  • 11

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš bez ijednog valjanog argumenta pokušava da ospori jačanje Vojske Srbije. On i oni koji su nekada upravljali Vojskom i sistemom odbrane sada se predstavljaju kao veliki zaštitnici, a nisu znali kako da je zaštite kada je ta vojska slabljena i njena borbena moć urušavana. Sada kada vide da Vojska Srbije jača, što i sami moraju da priznaju, smeta im mnogo toga.

Nakon predugog perioda nedovoljnog ulaganja u vojsku, prethodnih godina je, uz razumevanje i podršku predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i ministra odbrane, pokrenut snažan investicioni ciklus i jasno je vidljiv napredak u svim segmentima Vojske Srbije, koja je svakim danom sve jača. Država brine o svojoj vojsci ne samo kada je reč o opremanju naoružanjem i vojnom opremom, već je i značajno poboljšan materijalni položaj i standard njenih pripadnika povećavanjem zarada, uvođenjem osiguranja i preduzimanjem mera za poboljšanje stambenog zbrinjavanja.

 

 

Zahvaljujući vojnoj neutralnosti naša zemlja je u prilici da se oprema naoružanjem i vojnom opremom za koju naši stručnjaci procene da je neophodna za realizaciju zadataka iz prve misije Vojske Srbije – odbranu Republike Srbije od oružanog ugrožavanja spolja. Naoružanje i vojnu opremu nabavljamo iz Nemačke, Francuske, Belgije, Rusije, Kine i drugih zemalja, a našoj vojsci su značajna sredstava donirale Ruska Federacija, Narodna Republika Kina, Sjedinjene Američke Države, Republika Belorusija, čime retko koja država može da se pohvali.

Uspešna saradnja sa Ruskom Federacijom omogućila je da se naše ratno vazduhoplovstvo, koje je pre 5–6 godina bilo na izdisaju, uzdigne, a nabavkom eskadrile lovačkih aviona, čija je modernizacija u toku, opet smo postali respektabilna snaga u okruženju. Nabavili smo i najsavremenije višenamenske helikoptere od nemačkih partnera, zatim savremeno naoružanje i opremu specijalnih jedinica od dobavljača iz Nemačke, Belgije, Izraela... Opremamo i jedinice po modelu 1500 i 1500+, pre svega nabavkom naoružanja i vojne opreme od preduzeća domaće odbrambene industrije, čime dajemo i snažan podsticaj njihovom razvoju, ravnomernom regionalnom razvoju i ukupnim privrednim aktivnostima Republike Srbije.

Kritičari aktuelne politike i njenog snažnog okretanja jačanju vojske idu tako daleko da tvrde kako nam nisu potrebni modernizovani tenkovi T-72, koje će Vojska Srbije dobiti na poklon od Ruske Federacije, verovatno s namerom da opravdaju to što su takva sredstva u njihovo vreme povlačena iz upotrebe i uništavana, jedinice gašene, a brojno stanje Vojske Srbije značajno smanjeno. Zbog toga i nema argumenata zašto modernizovani tenkovi T-72 nisu potrebni, a teško ih je i naći ako se zna da se radi o tenkovima sa novom optikom, sistemom za upravaljanje vatrom, oklopom i unapređenjima drugih sistema, koji nikako ne mogu biti za potcenjivanje, pa je i tvrdnja da nam oni nisu potrebni, najblaže rečeno, pogrešna i laička.

Vojna neutralnost Republike Srbije i izbalansirana međunarodna vojna saradnja omogućile su da se pripadnici Vojske Srbije školuju i usavršavaju na najprestižnijim vojnoobrazovnim institucijama u SAD, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini i drugim partnerskim zemljama, kao i da zajedno vežbaju sa elitnim jedinicama vojno najjačih zemalja. U nizu dobrih vežbovnih aktivnosti sa najboljima, Vojska Srbije je sada učestvovala na vežbi „Slovenski štit 2019”, koju su na poligonima u Ruskoj Federaciji i Republici Srbiji zajednički izvele jedinice Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije. Na ovoj vežbi pripadnici naših jedinica za protivvazduhoplovna dejstva uvežbavali su odbijanje masovnog udara iz vazdušnog prostora uz pomoć najsavremenijih raketnih sistema i razmenili iskustva o organizovanju sistema PVO i taktici upotrebe PVO jedinica u savremenim oružanim sukobima. Korist koju Vojska Srbije ima od učešća na zajedničkim vežbama sa jedinicama koje imaju skorašnje borbeno iskustvo u oružanim sukobima je nemerljiva.

Vojska Srbije ne vežba samo sa Oružanim snagama Ruske Federacije. Naprotiv, pripadnici naše vojske učestvuju na različitim oblicima obuke i usavršavanja sa partnerima na Istoku i na Zapadu – sa Ruskom Federacijom, Narodnom Republikom Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, zatim državama članicama NATO-a i susednim zemljama, a sve radi jačanja svojih sposobnosti i podizanja kapaciteta za realizaciju zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije.

Foto/ Tekst: mod.gov.rs