• 10
  • 08

Svečanom zatvaranju takmičenja u gradu Kizilu prisustvovao je i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Dimitrij V. Bulgakov, koji je čestitao svim učesnicima na uspešnom savladavanju teške staze i prepreka na njoj, a posebno pobedničkim ekipama među kojima je i Srbija.  

Rukovodilac naše ekipe pukovnik dr Željko Ranković ističe da su i Srbija i Belorusija prvi put ove godine učestvovale na Vojnom reliju i uspeh je utoliko veći.
 
- Naši vozači postigli su veliki uspeh, posebno imajući u vidu da smo bili najmalobrojnija ekipa, da nismo pre upravljali ovim vozilima i opremom za navigaciju. Verujem da ćemo nakon ovog iskustva biti spremni sledeće godine za još bolji rezultat – kaže pukovnik Ranković.


 

U sastavu naše ekipe su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strelac za borbeno vozilo Tigar i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine.

Sve ekipe koristile su vojna vozila Kamaz i Ural 4h4 i 6h6, jedino se ekipa NR Kine takmičila na svojim vozilima VAT SX 2190.
 
Vojni reli održan je u Republici Tiva, Ruska Federacija. Glavna trka relija vožena je na veoma teškoj stazi dugoj 234 kilometra.
 
Na pojedinačne dve trke naši vozači sticali su veštinu u upravljanju vozilima koja nisu u opremi Vojske Srbije, a prvi put služili su se vojnom navigacijom i ruskom radio vezom. Uspeh koji su ostvarili pokazuje da su i u tim okolnostima spremni da se takmiče sa vozačima iz velikih država i velikih vojski i to na vozilima kojima nisu pre upravljali.

Pete Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Broj učesnika prelazi 5.000, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Video/ Foto/ Tekst: mod.gov.rs