• 03
  • 11

- Све земље, па и оне које су у НАТО, имају право да самостално одлучују шта је најбоље за њихову безбедност. Земље у оквиру НАТО имају различита тела у којима заједно учествују. То је њихово право и не видим у томе било какву претњу, баш као што наше опремање или вежбе с бројним партнерима нису никоме претња - каже министар одбране Србије у интервјуу недеље.

Може ли да се каже да је Србија постала озбиљна војна сила на Балкану?

- Србија је од свог настанка па све до 2000. увек била војна сила на Балкану. Од 2000. до 2012. Србија је слушала странце и учинила све да се њена војна моћ умањи до уништења. Од 2012, када је Александар Вучић постао министар одбране, у Војску Србије се убрзано и плански улаже. То се види по опреми војника, новом наоружању, обновљеној инфраструктури, већим платама, могућношћу куповине јефтинијих станова, али и враћању самопоштовања војсци и народу. Пре Вучића смо дочекивали само странце који су дошли да нам наређују, а испраћали смо генерале и ратне команданте у Хаг. Данас дочекујемо најновије системе наоружања, а испраћамо војску која иде у мировне мисије или вежба са најзначајнијим армијама света.

 

 

Српски официри су се у Русији обучили за најмоћнији ракетни систем С-400. Може ли се у перспективи говорити о куповини овог система?

- Држава одлучује шта ће купити и када. Након НАТО агресије ваздухопловство и ПВО су највише оштећени, зато је њихова обнова неопходна. Ваздухопловство је донацијом „мигова“ из Русије и Белорусије спасено, неће ни ПВО остати без обнове и помоћи. А шта и када, то је ипак питање о ком се не расправља у медијима.

Које су тренутно највеће безбедносне претње за Србију? Светски стручњаци за тероризам упозоравају на то да би Србија могла да постане тампон-зона за мигранте, да ли треба да страхујемо?

- Највећа безбедносна претња Србији, али и целом Балкану, јесте стварање „велике Албаније“. У склопу тог плана је и формирање војске Косова, напади на Србију и њеног председника који долазе из Црне Горе и Северне Македоније, а којима покушавају да се умире албанске партије од чије подршке зависи власт у тим бившим југословенским републикама. Зато се о „великој Албанији“ и ћути у Црној Гори и Северној Македонији иако се њено стварање управо одвија баш на њиховој територији. Враћање терориста с ратишта у Сирији је такође велика претња миру и безбедности. Посматрано у процентима у односу на број становника с простора из кога долазе, у редовима Исламске државе борило се више Шиптара него Ирачана или Сиријаца. Када се врате на Косово, они ће наставити с припремама за терористичка дејства, а Приштина неће учинити ништа да их похапси и обузда. Мигрантска криза није на свом врхунцу, али није престала и може бити обновљена за неколико дана уколико Турска престане да задржава мигранте на својој земљи. Неконтролисано кретање људи о чијим намерама не знате ништа јесте велика претња. Досад, Србија је била далеко најуспешнија земља на мигрантској рути и успела је да буде хумана, безбедна и да сачува своје грађане и свој начин живота.

 

 

Као решење за косовско питање заступате идеју о разграничењу. Шта би то конкретно значило?

- Учествовао сам у много преговора, од оних у Бриселу са Шиптарима и ЕУ па до синдиката и закона о раду, мигрантске кризе и европских комесара, и никада нисам ни видео ни чуо да се пре преговора у медијима каже све. Разграничење је мој став, то није позиција ни председника ни Владе Србије, већ само моја. Што се пре одвојимо од Шиптара, пре ће Србија моћи да напредује и да се развија. Ми смо таоци терориста у Приштини и њиховог насиља. Шиптари могу да уђу у Косовску Митровицу кад год зажеле, уз прихватање целог света, а ми без рата с НАТО у Приштину не можемо. Када смо били на корак да доведемо „Фолксваген“, Тачи је упао на Газиводе и земља је била на ивици сукоба. Шта мислите колико инвеститора ће нам доћи ако Шиптари буду могли да узнемире Балкан без штете по себе? Ако се разграничимо и тврдо поседнемо границу, моћи ћемо да чувамо и Србе и цркве и манастире. Против разграничења су све земље које су нас бомбардовале, а с њима и Хрватска, Црна Гора, Албанија, све шипарске партије, сви бошњачки политичари у БиХ, цео невладин сектор у Србији. Када су сви они против разграничења, ја знам да треба да будем за.

Колико дуго ћемо моћи да останемо војно неутрални?

- Политика Александра Вучића је политика војне неутралности и то је најтежи и најчаснији могући пут само ако смо довољно снажни да се сачувамо. Док је Вучић председник Србије и док је врховни командант Војске Србије, ми нећемо бити део НАТО или било ког другог пакта и нећемо слушати ничија наређења. Срби су изабрали да никада другима не чине оно што је чињено њима и зато нећемо да будемо део било ког пакта у коме би нам могли наредити да бомбардујемо неки мали слободни народ.

 

 

Како коментаришете критике у вези са извозом наоружања у Саудијску Арабију?

- Конкуренција има право да се љути и буде незадовољна што српске фабрике остварују већу зараду од њих. У свету трговаца оружјем није необично да се користе медији да би се конкурент уклонио с тржишта. Обично се нађу неки медији или политичари који се мотивишу да нападну своју земљу и индустрију и онда се ти напади преносе, увећавају, све док неко предузеће не изађе на лош глас. Купци оду на друго место, радници на улицу и више се нико не сећа како је све почело. Зато се напада наша одбрамбена индустрија, зато се нападају председник Вучић, потпредседник Стефановић, директор БИА Гашић, а често и мене ставе на ту листу.

Обновили смо ратну технику. Шта се планира у наредном периоду?

- Ове године је у наоружање уведено 30 различитих система. Од 2008. до 2012. уведено је укупно 39. И по томе видите колико се ради и колико се улаже у војску. Наставићемо с јачањем и улагањем, а биће прилике да се заједно радујемо јачању војске. Зато ће и мир бити сигуран и дуготрајан.

Које последице по политичку каријеру Марка Бастаћа, председника општине Стари град, могу да имају афере које се повезују с његовим именом?

- Тешко је рећи да је политичар онај ко кума завеже за столицу и туче га девет сати зато што му није дао сав новац од рекета. Када смо говорили да би они који спаљују књиге спаљивали и људе, нисмо нимало претерали. Ђиласов главни човек за Београд Бастаћ доказао је да је баш тако. Када је то урадио свом пријатељу и саучеснику, а шта би урадио било коме другом, само да има прилику? Замислите Бастаћа као министра унутрашњих послова, градоначелника који под собом има комуналну милицију. Колико би политичких противника или једноставно људи који му се не допадају било на тој столици и шта би им се све десило? Али већ су се појавили наслови у Данасу који питају да ли је Лешњак осветник или узбуњивач. Није више важно да ли је Бастаћ узимао паре од нелегалне градње и дечјих представа, ни да ли је девет сати пребијао везаног човека. То је као када би жртви силовања рекли да је сама тражила и питали је не да ли је силована, већ зашто је пријавила силовање. Силеџије и лопови морају да одговарају или Србија није правна држава.

 

Замена министара
НИСАМ РОЂЕН НА ВЛАСТИ, НЕЋУ НИ УМРЕТИ КАО ФУНКЦИОНЕР

Најављује се замена бројних министара после избора. Видите ли себе у будућој влади?

- Ако буде прилике да се сви уједине и формирају владу против СНС, сви ће то учинити, па и многе партије које сада чине власт. Ја сам обичан мали човек, нисам рођен на власти, нећу ни умрети као функционер. За своје идеје сам био и прогањан и тучен и затваран док сам био у опозицији, и сада на власти пролазио сам и пролазим кроз медијско линчовање. Хрватска и Шиптари су ми забранили кретање, представници великих сила су ми претили политичким крајем, али никада верност Србији нисам условио својим положајем. Моје место је небитно, битан је наставак политике очувања јаке Србије, Републике Српске, Срба где год да живе, социјално праведне и економски успешне Србије, војно неутралне и војно јаке. На тим идејама смо Вучић и ја постали саборци и то је историјски важно, све остало је мање битно. Могу да будем на власти, могу да будем у опозицији, могу да будем у влади, могу да будем ван ње, али где год да будем, никада нећу бити с партијама ДОС које су ову земљу опљачкале и изручиле странцима.

Видео/ Фото: mod.gov.rs - Текст: kurir.rs