• 01
  • 10

Химна и 21 почасни плотун означили су почетак параде на којој су, први пут у земљи чланици Европске уније, представљене српске самоходне хаубице „Нора Б-52“ и оклопно возило „Милош“, који су од скора у употреби војске Кипра.

Честитајући национални празник у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије господина Александра Вучића и своје име министар Вулин је захвалио Влади Републике Кипар и грађанима Кипра за доследну и упорну подршку када је у питању наша борба за очување територијалног интегритета Србије. Додао је да и Влада Републике Србије и сви грађани Србије снажно подржавају територијалну целовитост, суверенитет и интегритет Републике Кипар.
 
„У најтежим данима за ваш народ ми смо били уз вас. У најтежим и најмрачнијим данима наше историје за време НАТО агресије ви сте били уз нас. И Срби и ви су стари народи. Ми памтимо и никада не заборављамо ни добро ни зло. И враћамо и једно и друго“, рекао је министар Вулин.
 
Захваливши на пријатељству, српски министар одбране је поручио Кипранима да могу да буду сигурни да ће у Србији увек имати пријатеља.
 
„Можда нас дели широко море, али нас спајају исте вредности за које живимо и умиремо. Слобода изнад свега“, изјавио је министар Вулин обраћајући се медијима по завршетку параде.

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је поручио да Кипар жели да живи у миру са својим сународницима турским Кипранима. 
 
Кипарски министар одбране Савас Ангелидес је захвалио српском колеги Александру Вулину за све добре речи, али и практичну сарадњу, и грчком министру одбране за континуирану подршку.
 
„На паради су приказани нови системи који су укључени у Националну гарду. Са новим наоружањем Кипар шаље поруку да се модернизује и жели да подигне ниво борбене готовости“, изјавио је министар одбране Кипра.

Фото/ Текст: mod.gov.rs