• 25
  • 04

Састанку су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Председник Вучић је, у своје име и у име грађана Србије, захвалио председнику Путину на људској и државничкој солидарности, коју је показао упућивањем медицинске помоћи у Србију, иако је и Русија погођена епидемијом.

„Одлука председника Путина је израз солидарности, али и потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства двеју земаља“, навео је председник Вучић.

Генерал-мајор Чернишов је истакао да су у обављању обимног посла у стабилизовању ситуације имали одлично разумевање са српским колегама и помоћ локалних власти. 

Председник Вучић је руском тиму упутио речи захвалности што су пружили тако важну помоћ: „Професионалним и ефикасним ангажовањем сте се, од јутра до мрака, борили за своје пријатеље у Србији. Србија вам то никад неће заборавити.“

Такође је рекао да су они, у сарадњи са српским јединицама атомско-биолошко-хемијске одбране, за кратко време помогли да се под контролу стави епидемија у највећим жариштима, као што су Београд, Кикинда, Ваљево, Ћуприја, Ниш и друга места.

Он је додао да је био фасциниран њиховом марљивошћу и пренео да су се становници српских градова и места, у којима је био ангажован руски тим, осећали сигурније.

„Ви сте својим радом задобили поштовање наших грађана и продубили братске односе између двају народа“, рекао је председник Вучић.

Амбасадор Боцан-Харченко је рекао да похвале председника Вучића значе тим више, јер је он познат као човек који отворено и искрено говори оно што мисли. Руски амбасадор је истакао да је долазак овог тима произашао из разговора председника Вучића и председника Путина, али пре свега из њиховог личног односа поштовања и поверења.

Председник Вучић је упутио поздраве председнику Путину и министру одбране Шојгуу, изразивши наду да ће они ускоро поново посетити Србију.
 

Текст/ Фото: МОД