• 06
  • 12

- Vole veliki preko malih da se sukobljavaju, vole da šalju razne izjave, vole da isprobavaju snagu jedni drugih, ali da znaju - Srbija je vojno neutralna zemlja, apsolutno nezavisna zemlja, vodi je nezavistan čovek i ne može apsolutno nikome biti pretnja. Što je Srbija jača, mirnija, stabilnija, čitav Balkan će biti mirniji i stabilniji, rekao je ministar Vulin i zapitao se „šta bi Palmer rekao da je Srbija razdrobljena, da je u nekakvim sukobima, da se ne zna ko vlada i da imate stalno krizu vlasti.“

- Imali ste primere zemalja u okruženju  kojima treba po 14 meseci da formiraju vladu. Zamislite da je Srbija takva. Na svu sreću nije i zato ne preti nikome i nema nikakvog lošeg uticaja ovde, rekao je ministar odbrane.

On je komentarisao i napise u medijima da „oslanjanje na rusku vojsku nije dobro za put Srbije u Evropsku uniju“.

- Ne oslanjamo se ni na čiju vojsku, oslanjamo se samo na srpsku vojsku. Ni na Istok, ni na Zapad. Samo na srpsku vojsku se oslanjamo, rekao je ministar Vulin.

Komentarišući i Palmerove izjave da je Republika Srpska označena kao „ruski satelit“, a Milorad Dodik kao „ključni Putinov čovek u Bosni i Hercegovini“ ministar odbrane naglasio je da „Srbi imaju svoju politiku, svoje legitimne organe i da je sve u skladu s Dejtonskim sporazumom“.

- Jedino što apelujem na sve predstavnike međunarodne zajednice je da apsolutno poštuju Dejtonski sporazum koji je jasno rekao – Bosnu i Hercegovinu čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izjavio je ministar odbrane.

O Palmerovoj izjavi „da bi voleo da sve zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske porodice“, ministar Vulin kaže da i „sve zemlje zapadnog Balkana žele da postanu deo evropske porodice“.

- Mi smo to vrlo jasno i glasno rekli. Problem je što onaj drugi deo treba da želi da zemlje zapadnog Balkana postanu deo  Evropske porodice, odnosno Evropske unije. Na nama je da se borimo da naša Srbija bude vredna toga da svako želi da bude u saradnji i savezu sa njom. Da li će Evropska unija ikada poželeti da mi postanemo deo Evropske unije - to više nije pitanje za nas. Evropa prvo treba da odluči sama o sebi šta želi i kako želi. Kada to bude odlučila, Srbija je tu. Srbija će nastaviti da se snabdeva gde to odgovara njoj, njenoj vojsci i njenim finansijskim mogućnostima. Tako ćemo nastaviti da radimo, da što manje gledamo šta drugi govore i misle o nama, a da što više gledamo kako ćemo mi da se snađemo, zaključio je ministar Vulin.  

Tekst: PS - Foto: MOD/ Tanjug