• 12
  • 12

"U totalitarnim društvima političari zabranjuju pisce i umetnike, a nigde u Evropi Handkeu nije zabranjeno da dođe osim u Sarajevo, i nigde se ne pita za veru i naciju Emira Kusturice osim u Sarajevu", poručio je Vulin odgovarajući na izjavu ministra unutrašnjih poslova BiH i zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da Vulin unosi konfuziju i nemire u celom regionu, jer je naslednik politike Slobodana Miloševića.

"Da vest o proterivanju Handkea nije potpisana sa Sarajevo mislio bih da je vest iz Rake, prestonice kalifata. Da primitivne i sramne uvrede Emiru Kustiruci nije potpisala SDA, bio bih ubeđen da je u pitanju saopštenje Islamske države. Nije Sarajevo postalo sinonim za Džamahiriju zbog onih koji u njemu žive, ali jeste zbog onih koji njime vladaju", izjavio je Vulin.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku je inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, donela kantonalna skupština na jučerašnjoj sednici.

Tekst: Tanjug - Foto: Ilustracija