• 04
  • 04

Филм о малверзацијама бившег министра унутрашњих послова Хонгконга Патрика Хоа објављен је на порталу Радио-телевизије Хонг Конг (RTHK.hk) и у њему се Метју Расел Ли посебно заинтересовао за улогу Јеремића, кога је чак једном интервјуисао у лифту суднице.

Ли, који је дуго извештавао из УН, суђење Хоу пратио је свакодневно, а филму наводи да су се, када је Јеремића сведочио, појавили бројни проблеми, јер је Јеремић док је био председавајући УН радио за кинески конгломерат CEFC. Како се наводи у филму, он је узимао од њих новац, размењивао мејлове и тражио везе за Хоа.

- За мене је заиста изненађујуће да су се сви тужиоци толико фокусирали на Патрика Хоа и искористили Јеремића само за сведочење како би показали везе Хоа, док је заправо сам Јеремић урадио много гору ствар. Питао сам га у лифту 'Како можете да радите за приватног бизнисмена док сте председник Генералне скупштине УН', а он ми је одговорио 'Ја нисам оптужени овде' – рекао је Метју Расел Ли који је у интервјуу за Пинк.рс, уочи емитовања документарца "Веза Хонг Конга, листа Патрика Хоа", открио више детаља о скандалу од неколико милиона долара, а у који је умешан и Вук Јеремић.

Бизнисмен из Хонгконга и сарадник Вука Јеремића, Патрик Хо осуђен је на три године затвора због умешаности у аферу давања мита афричким лидерима путем контаката у Уједињеним нацијама. Афера је "тешка” више милиона долара. Сматрате ли да би и Јеремић требало да буде процесуиран због својих веза са овим случајем?

- Да, сматрам да треба. Рецимо, док је Јеремић обављао послове за CEFC, био је председник Генералне скупштине УН, а то показују и документи (у то време повезао је компанију CEFC са мексичком нафтном компанијом "Пемеx" и са тексашким нафташем Ноелом Томпсоном, а покушао је и да посредује у продаји рудника калијумских ђубрива). Ово је горе од онога што је покојни Џон Еш радио док је био председник Генералне скупштине УН. Сетимо се да је и он био процесуиран, али је преминуо пре суђења. Разлика између њега и Јеремића је у томе што је Еш био амерички држављанин те је лако могао бити оптужен за пореске преваре у САД.

Јеремић није држављанин Сједињених Америчких Држава, али може да се сакрије иза имунитета, као и Антонио Гутереш актуелни председник ГС УН, који је покушавао да прикрије сумњиво пословање CEFC. Наиме, он није наложио истрагу овог случаја, управо јер је и сам корумпиран.

Има ли доказа о умешаности Јеремића у прање новца и корупцију?

Да ли је потребан већи доказ од тога да је био на позицији председавајућег Генералном скупштином Уједињених нација док је истовремено радио за CEFC и о пословању редовно извештавао Патрика Хоа путем мејлова? Овако нешто је нечувено!

Да ли сте имали прилику да Јеремића питате о умешаности у овај случај?

Док је Јеремић боравио у Њујорку како би био саслушан у својству сведока на суђењу Патрику Хоу, други новинари нису знали много о њему. Заправо, Уједињене нације готово да нису извештавале са овог суђења, а Инер Сити Прес (чији је Метју Расел Ли новинар) је “забрањен” од стране Гутереша већ неко време.

Разговарао сам тада са Јеремићем у лифту и могао је само да тврди да чињеница да он није процесуиран (због имунитета) мора да значи да је невин. Док сам га испитивао и покушавао да продубим причу стекао сам утисак да му није пријатно.

С обзиром на то да се Јеремић налази у центру корупционашког скандала који је “тежак” на милионе долара, како оцењујете Јеремићеве претензије на власт и сматрате ли да има морално право да уопште гради политичку каријеру?

Како би особа која је "продала" своје место председавајућег Генералном скупштином УН могла да се кандидује на другу позицију? 

Тако је бивши сенегалски министар спољних послова Шеик Тидијан Гадио, којег је Јеремић упознао и повезао са Патриком Хоом, како би и он учествовао у пословима за ЦЕФЦ, мислио да се кандидује за председника Сенегала пре суђења. Међутим, он нема шансе у Сенегалу, иако је америчко тужилаштво повукло тужбу против њега због имунитета. Зашто би са Јеремићем било ишта другачије?

Открили сте многе афере и скандале у Уједињеним нацијама. Како сте долазили до докумената и колико је цела “истрага” била ризична?

Добио сам, и још увек добијам, много докумената. Многи су процурели делом зато што се мало људи заправо бави извештавањем о корупцији унутар УН. 

Због истраживања корупције Уједињене нације су ме прво избациле из моје канцеларије, а онда су челници ове организације, Гутереш, његов сарадник Алисон Смејл и Гитерешов портпарол Стефан Дујарић, физички напали 20. јуна 2018. године, а од 3. јула ми је забрањен било какав улазак у Уједињене нације. Ова одлука је донета без да сам претходно саслушан, а немам ни право жалбе. Дакле, цензурисали су ме како би прикрили своју корумпираност.

Како коментаришете пресуду Патрику Хоу и шта очекујете од свог филма?

Казна коју је Патрик Хо добио је превише блага. Они који су сакрили своје финансијске везе са ЦЕФЦ, од Јеремића преко Сема Кутеша и Антонија Гутереша, сносе већу одговорност. Надам се да ће овај документарац, али и друге приче које радим, истерати истину на видело и открити све о овом случају.

Фото/ Текст: pink.rs