• 14
  • 03

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је, по завршетку вежбе, да је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић најавио нова улагања у војску и полицију и додао да су припадници Министарства унутрашњих послова и кроз ову вежбу показали колико су сва улагања у полицију оправдана.

„Незаменљив је осећај сигурности који нам сви они пружају, осећај да смо у стању да одбранимо наш народ и наш начин живота где год да је наш народ угрожен. Ови људи су и данас показали да ништа није толико далеко да српска полиција није у стању да стигне и да помогне свом народу“, рекао је министар Вулин.  

Према његовим речима, у здруженој вежби припадници полиције показали су како би се носили са терористичком претњом и да су у стању да испуне свако наређење и сачувају наш народ где год да се он налази.

„Свако коме је стало до мира и стабилности на Балкану зна да само снажна српска држава гарантује мир и стабилност“, поручио је министар Вулин.  

Помоћник команданта Специјалне антитерористичке јединице Горан Стојановић истакао је да припадници Министарства унутрашњих послова свакодневно усавршавају тактичко-оперативне вештине и знања и да су спремни да у сваком тренутку одговоре на било коју кризну ситуацију.

Он је објаснио да је у здруженој вежби у зимским условима учествовало 85 полицијских службеника, САЈ-а, Жандармерије, Хеликоптерске јединице и краљевачке полиције, Испоставе на Копаонику, као и стратешки партнери Сектора за ванредне ситуације Горска служба спасавања.   

Стојановић је додао да је у вежби коришћено 10 моторних возила и два хеликоптера Х145.

Према његовим речима, у оваквим ситуацијама министар унутрашњих послова проглашава црвени ниво опасности и формира Штаб стратегијског нивоа, који руководи целом операцијом савладавања терориста и ослобађања талаца.

Он је нагласио да су припадници специјалних и посебних јединица полиције увежбани и утренирани за решавање кризних ситуација у борби против тероризма, организованог криминала и свим другим случајевима који захтевају њихово ангажовање.

Циљ антитерористичке вежбе која је изведена на Копаонику био је приказ реаговања припадника Министарства унутрашњих послова у ситуацији терористичког акта на скијалишту и талачке ситуације у објекту у непосредној близини.

Припадници САЈ-а, Жандармерије и Хеликоптерске јединице у садејству извршили су упад у просторије у које су се са таоцима забарикадирали терористи, блокирали шири рејон око објекта, савладали их и ослободили таоце.

По савладавању терориста, таоци су евакуисани, а прву помоћ повређенима пружили су припадници Горске службе спасавања, који су их уз помоћ моторних санки и специјалних носила, одвезли до полицијског хеликоптера опремљеног за трагање и спасавање.

Текст/ Фото/ Видео: МУП