Лукашенко: На западу већ формиране јединице за "заштиту" Украјине

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је најопаснија тенденција у Украјини - покушај њеног распарчавања.

Александар Лукашенко - Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев
Александар Лукашенко - Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев

Најопаснији тренд у Украјини данас су покушаји распарчавања Украјине. Већ су формиране јединице од више хиљада војника како би под маском мировњака ушли у Украјину и ′заштитили је, рекао је Лукашенко на седници ОДКБ.

Он је рекао да Белорусија види жељу Запада да продужи сукоб у Украјини како би што више ослабила Русију.
"За сада на Западу, укључујући и Вашингтон, видимо само жељу да се сукоб продужи што је више могуће. За то се Украјина и даље пуни оружјем. Циљеви су јасни - да се Русија што је више могуће ослаби. Да се утопи, како се каже, у овом рату. А, може се урадити и да се прошири", рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је нагласио да тада нико неће моћи да "седи на месту".

"Очекивали смо да ће Запад, а пре свега САД, ипак искористити предлог Русије за покретање преговора о безбедносним гаранцијама. Пре или касније у догледно време тај процес ће ионако почети, али шта ће остати од Украјине и нашег региона до тада - остаје питање“, рекао је Лукашенко.

Да није Русије и ОДКБ Белорусија би била у рату

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да војна сарадња Минска у оквиру Савезне државе са Русијом и чланство у ОДКБ имају трезвен ефекат на Запад - да нема тога на територији Белорусије би се распламсао рат.

Наша војна сарадња у оквиру Савезне државе Белорусије и Русије, чланство Белорусије у ОДКБ су они стабилизатори, који пружају одређени трезвен ефекат на вруће главе западних земаља. Бојим се, да није било тога, разбуктао би се рат на територији Белорусије, рекао је Лукашенко излажући на самиту ОДКБ у Москви.

Он је додао да се на западном боку Савезне државе повећава војно присуство Сједињених Америчких Држава, убрзаним темпом се модернизује војна инфраструктура и спроводе бројне вежбе НАТО-а.
Лукашенко је истакао да се на територији 19 европских земаља, укључујући и границу Белорусије са Пољском, одржавају вежбе великих размера под називом „Бранилац Европе 2022".
„Украјина је хушкана и хушкана, пуњена је национализмом, нацизмом..., фашизмом и русофобијом, оружјем. После избора (за председника) у Белорусији августа 2020. године, у односима са нама је Украјина је у потпуно потпала под утицај Запада. Током протекле две године, стално осећамо непријатељске поступке од стране нашег јужног суседа“, рекао је Лукашенко.

Према његовим речима, на белоруско-пољској граници се налази група од око 15.000 војника која је тамо распоређена прошле године под изговором миграционе кризе. Лукашенко је приметио да је ова група војника додатно распоређена поред војске која је тамо стално стационирана.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев | 16.05.2022.


Најновије

Дан сјећања на Јадовно

24.06.2022.
Фашизам и нацизам
Дан сјећања на Јадовно