• 08
  • 02

Обраћајући се припадницима система одбране који су данас добили стан, министар Вулин је рекао да је привилегија што можемо да кажемо да је дуг пут решавања стамбеног питања најзад завршен.
 
- Трајало је дуго, и баш зато што траје тако дуго, а припадници Војске Србије и безбедносног сектора уопште заслужују да се о њима брине више и да се њихово стамбено питање решава у што краћем року, ми смо покренули пројекат по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о масовној стамбеној изградњи. Генерација која долази иза вас ће брже решавати своје стамбено питање. Моћи ће више да се концентришу на свој рад и живот зато што ће то најважније питање, стамбено питање, бити решено много брже. Ви сте свој живот провели у Војсци Србије, дали сте све од себе, чували сте је у најтежим временима, били сте ту када је било заиста тешко. Зато вам данас и захваљујем доделом ових станова. За нас нема веће радости него кад знамо да су припадници Војске Србије сигурни, збринути и да су они и њихове породице скућени. Лепо је имати коначно свој кров над главом. Радујем се због вас и ваших породица, захваљујем вам на вредној и часној служби и свему што сте урадили за своју земљу, а ово је начин да ваша земља и ваша Војска кажу хвала, поручио је министар одбране.
 
Он је додао да све што ради Министарсво одбране, све што ради по налогу и наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и на основу жеља и потреба наших припадника, ради да покаже да оног момента када постанете део система безбедности Републике Србије држава је ту да брине о вама.
 
- Од почетка до краја. Од првог дана када уђете у Војску Србије, па до момента када сте изашли из ње и постали наш уважени пензионер. Ово је наша порука да нико није заборављен и да свако ко постане део нашег одбрамбеног система може да рачуна на заштиту и бригу о њему. Може да рачуна да ћемо бринути о њему од тога у каквим условима ради, каква му је зарада, шта је са његовом породицом и где они живе. Решавање стамбеног питања је најважније питање које можете да решите. И када то успете, ви се посветите свом животу и раду, а ваша породица је сигурна и збринута, истакао је министар одбране и нагласио да је због тога и покренут процес масовне стамбене изградње станова који по свом квалитету могу да се мере са било којим станом, а по цени неће моћи да се мере ни са једним другим станом, јер ће бити далеко приступачнији за све припаднике безбедносног сектора.
 
- То је само доказ да се држава променила, да брине о сваком нашем припаднику и да нам је развој система безбедности веома важан. А нема развоја без људи, најбитнији су људи. Ако су они задовољни, ако је Војска јака и задовољна, ми смо пребринули највеће бриге и држава Србија може да се развија сигурно, мирно и стабилно као што заслужује, а ако немате јаку и стабилну Војску и добро организовану Полицију, ако немате систем безбедности, онда не можете да кажете да ћете имати стабилну земљу, рекао је министар Вулин и додао да се много тога променило и да је процес уништавања Војске, вођен посебно од 2000. године на овамо, 2012. године заувек престао.

- Ми то сада видимо. Војска има већи буџет, има више новца. Можемо да уведемо солидарну помоћ за рођење детета, можемо да помогнемо нашим припадницима и повећамо плате, обезбедимо кредите и стан, зато што се штедело у протеклом периоду и зато што се од 2012. године на овамо штедело, а сада се виде плодови те штедње. Наравно да нам је на првом месту развој система безбедности, истакао је министар одбране.
 
Одговарајући на новинарско питање о масовној изградњи станова за Војску и Полицију и планираним локацијама за изградњу, министар Вулин је напоменуо да је понуђено неколико локација, а да је на локалним самоуправама да одреде да ли им то одговара или не одговара.
 
- Све што продајемо из Мастер плана су објекти који нису потребни за функционисање војске, а део тога можемо да користимо за побољшање стандарда свих припадника, али на првом месту за наоружање и опрему. Треба прво изнети прецизне потребе и не можемо у овом тренутку да кажемо тачан број поделе станова. Ни Безбедносно-информативна агенција, ни Министарство унутрашњих послова ни Војска Србије нису дали тачне потребе. Ми ћемо дати тачне потребе које сада имамо, али ћемо размишљати и о будућности, како ћемо се развијати и ићи ћемо корак напред. Државна комисија ради па ћемо видети у ком временском периоду и на којим локацијама ће се градити. Не можете изградити 30.000 станова одмах, али у фазама можете, и неће нико чекати 30 година, а то нам је циљ, као што је већина људи који су данас добили стан. Данас смо овде имали и удовице наших официра који читав живот нису решили своје стамбено питање, рекао је министар Вулин и додао да је веома важно да припадник наше војске зна да оног момента када уђе у систем и постане припадник наше војске може да рачуна на решавање стамбеног питања брзо, не на крају радног стажа него док је у систему, како би могао да планира породицу и свој живот те стога има смисла и жеље да остане у Војсци.       

Министар Вулин је подсетио да су повећане дневнице и зараде, да је уведена солидарна помоћ, да се додељују станови, напоменуо је да ће сваки војник имати најмање два комплета нових униформи и да се у касарнама интензивно ради на томе да сва техника буде покривена.
 
- Све што радимо радимо да се побољша материјални положај војске, и то ћемо наставити да радимо, закључио је министар Вулин.
 
Како је истакао генерал Диковић, стална брига о људима, о њиховом задовољству, условима живота и рада, односно статусу и стандарду, приоритетан је задатак Министарства одбране и Војске Србије.
 
- Нама је стало да имамо борбено оспособљеног човека, апсолутно задовољног, посвећеног професији и задацима које обавља за државу. Ово данас је био један пример те бриге о људима која се не огледа само у додели станова, већ у низу других активности које је министар одбране покренуо у току прошле, а и ове године. Овде нећемо стати и поново бих истакао пројекат о изградњи 30.000 станова који ће допринети том миру и стабилности људи да се могу више посветити породицама, а да мање брину о томе шта ће бити ван посла и да ли ће се ствари одвијати онако како треба. Надам се да ће реализација тог пројекта умногоме повећавати и одговорност људи за оно што раде на радном месту, истакао је генерал Диковић и додао да је то порука свима да Министарство одбране и Војска Србије имају одговоран задатак, воде рачуна о људима и да је најважније да људи буду задовољни.
 
Начелник Генералштаба је, одговарајући на новинарско питање да ли су станови који су данас додељени нови, рекао да су то станови пронађени у систему одбране које су дуги низ година користили они који немају много везе с Војском.
 
- Вероватно има још таквих станова, јер Београд је огроман град. Нису поделе станова увек биле праведне, што се и сада види. Међутим, акцијом наших органа, Војне полиције и МУП-а, ми налазимо те станове и дајемо их нашим људима. Иначе, изградњом 30.000 станова ми решавамо стамбене проблеме у Министарству одбране и Војсци Србије на један дужи временски период и стварамо могућност да млади који тек ступају у Војску, да ли у почетном чину официра или подофицира, могу да реше стамбено питање одмах и да не чекају по 25, 30 година. Осим тога, ми нисмо одустали ни од субвенционисаних кредита који су најповољнији у Републици Србији, а које ми дајемо нашим припадницима за решавање стамбеног питања, истакао је генерал Диковић.

Властимир Рњаковић, мајор у пензији, данас је после 34 године чекања добио двособан стан.
 
- Осећај је диван али и опречан. У души бих скакао од среће до плафона, а у глави сам ипак мало разочаран што сам с породицом оволико дуго чекао стан, рекао је Рњаковић.
 
Потпуковник Мирослав Стаменковић у служби је од 1988. године. Каже да ове године пуни 30 година ефективног радног стажа и 30 година без решеног стамбеног питања.
 
- Пресрећан сам и захвалио бих Министарству одбране и Војсци Србије на стамбеном збрињавању припадника и на томе што воде рачуна о нама. Сада на заласку своје војничке каријере могу да кажем да ћемо породица и ја имати наредне, мирније дане, под нашим кровом над главом, нагласио је потпуковник Стаменковић.

Видео/Фото/Текст: mod.gov.rs