• 09
  • 05

„Могу да покушавају да промене историју колико год хоће пута, али ту једноставну чињеницу да су Срби и Руси увек били на правој страни света не могу да промене и никада неће моћи. Наши преци су нас ставили на победничку страну и ми са те стране да одемо нећемо“, рекао је министар Вулин, који је у склопу обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, положио венац на спомен-плочу црвеноармејцима на Тргу републике у Београду. 

Министар је истакао да деценијама уназад покушава да се обави ревизија резултата Другог светског рата, да су разбијене и уништене земље које су биле победнице, да су се поражене земље ујединиле.

„Деценијама већ покушавају да нам докажу и објасне како смо сувише мали да будемо самостални и независни. Деценијама покушавају да нам објасне како треба да слушамо и да као 1941. треба да погнемо главу пред моћнијим и бројнијим од себе. Деценијама покушавају и деценијама нису успели и неће“, поручио је министар Вулин. 

Српски народ, како је истакао, увек је на правој страни и има право да говори гласно, а да треба да ћуте они велики и моћни који су долазили у овај град тенковима да нас цепају, кидају, комадају. 

„Нека ћуте они, ми имамо право да говоримо. Српски народ је своју слободу изборио, ми немачке тенкове никада нисмо чекали раширених руку, а има других народа и на Балкану који су стајали мирно пред окупатором и који су сматрали да су део тог новог великог поретка“, рекао је министар Вулин. 

Додао је да тих народа има, и да они треба да ћуте или да се барем постиде када говоре о антифашистичкој победи, јер то није њихова победа. 

„Овај велики празник је наш празник. Ми смо увек били на правој страни и јесмо на правој страни. Велики моћнији су умели да погреше у изборима када је историја била у питању, велики и моћнији од нас су умели да стану на страну зла. Српски и руски народ никада нису били на погрешној страни света“, закључио је министар Вулин. 

Венце на спомен-плочу црвеноармејцима на Тргу републике у Београду, поред министра Вулина положили су и министар без протфеља и председник Фондације „Бесмртни пук“ Ненад Поповић, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директорка Руског дома у Београду Јевгенија Баранова. 

Дан победе над фашизмом, 9. мај, слави се у знак сећања на дан када је 1945. године нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Текст/ Фото/ Видео: МУП