• 29
  • 04

Министар Вулин после састанка са аустријским колегом, са којим је потписао Споразум о сарадњи у области ванредних ситуација, истакао је да ће Србија учинити све да њене границе буду сигурне и безбедне и да се што мањи број ирегуларних миграната нађе на територији Србије. 

„Захвалан сам министру што дели са мном уверење да није решење у томе да било која земља постане паркинг за мигранте, већ  да се заједно боримо да ирегуларни мигранти не дођу на територију наших земља. Што мање миграната буде у Србији, то ће их мање бити у Аустрији“, истакао је министар Вулин. 
 
Министар је указао да Србија није примарна дестинација миграната и нагласио да то не значи да треба да преносимо терет кризе на друге земље и да се не боримо против мигрантске кризе и илегалних миграција.

Министар Вулин захвалио се Министарству унутрашњих послова Аустрије на ангажовању у заједничким патролама које обезбеђују границу Србије према Северној Македонији, као и за сваку другу материјалну и дипломатску помоћ у борби са последицама мигрантске кризе.

Говорећи о заједничкој борби против организованог криминала и тероризма, министар Вулин је нагласио да су терористи непријатељи сваке државе на свету и да је тероризам глобални феномен.
 
„Оно што се десило 2. новембра у Бечу може се догодити и у Београду или било ком другом граду на свету. Грађани Србије су дубоко саучествовали са болом свих Бечлија и наша подршка и помоћ у борби против тероризма никада не могу да се доведу у питање“, рекао је српски министар полиције.
 
Министар Вулин је нагласио и учешће Аустрије у контигенту КФОР-а истакавши да су за Србију КФОР и УНМИК, као и ЕУЛЕКС у својој полицијској компоненти једини регуларни и признати органи власти на простору  Косова и Метохије.  
 
„Захвалан сам Аустрији што не смањује своје  присуство ни у КФОР-у ни у ЕУЛЕКС-у. Присуство међународне заједнице на простору Косова и Метохије су гаранција безбедности за свакодневни живот свих Срба на простору Косова и Метохије“, нагласио је министар Вулин.
 
Министар унутрашњих послова Аустрије Нехамер истакао је да министар Вулин има његову пуну подршку у ставу да ниједна земља на Балкану не сме постати паркинг за ирегуларне мигранте.
 
„Захвалан сам на подршци у оснивању платформе за борбу против ирегуларних миграција која служи за координирање свих активности земаља Европске уније, заједно са земљама Западног Балкана и у том смислу спровођење ефикасних мера посебно у сузбијању кривичних дела трговине људима, кријумчарења људи и организованог криминала“, нагласио је Нехамер.
 
Како је рекао, Аустрија Србији пружа пуну  подршку и преко те платформе у борби против ирегуларних миграција и када је реч о томе да ирегуларни мигранти буду враћени у земље порекла уколико немају основа за останак у Србији.
 
Истакавши да су Аустрија и Србија савезници у борби против тероризма, организованог криминала и ирегуларних миграција и да између министарстава унутрашњих послова постоји тесна сарадња заснована на поверењу, Нехамер је навео да је импресиониран ангажовањем Србије у заштити граница.

Аустријски министар је навео да је током јучерашњег дана обишао контигент аустријских полицајаца који заједно са српским колегама патролирају на граници Србије и Северне Македоније и оценио да је та заштита границе од важности и за Аустрију, јер се на тај начин штите и њене границе и безбедност.
 
Како је оценио, овај вид заједничког рада од значаја је за полиције обе земље, које разменом искустава и начина рада стичу додатна знања.
 
Министар Нехамер је указао да је са министром Вулином разговарао и о наставку сарадње у области рада обавештајних служби у борби против тероризма, као и криминалистичких полиција у сузбијању организованог криминала.
 
Нехамер је своју посету Београду искористио и за уручење почасних одликовања припадницима Министарства унутрашњих послова Србије.

Велики златни орден части Републике Аустрије уручио је директору полиције Владимиру Ребићу и помоћнику министра, начелнику Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зорану Лазарову. Велики орден части уручен је Дејану Ковачевићу, помоћнику директора полиције, као и Милану Димитријевићу, начелнику Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу.

„Велика ми је част и задовољство да вам уручим ово одликовање. Хвала вам на вашем анагажовању и сарадњи пуној поверења. Хвала вам пуно на вашем посвећеном раду у области безбедности“, истакао је Нехамер.

Текст/ Фото: МУП