• 08
  • 02

- То смо урадили ми, то нико није могао без нас. То је морало да се уради уз сагласност Србије и Србија је то из само њој тада познатих разлога и ових људи који су тада били власти учинила – рекао је Вулин гостујући у емисији Ново јутро на Телевизији Пинк.

- Не смемо дозволити никакво смањивање Умника, јер докле год је Умник на КиМ ма колико слабији него што је био пре доласка Еулекса Резолуција 12 44 још увек ефективно делује, а у тој резолуцији пише да је Косово простор под привременом управом УН. Дакле статус није решен и докле год је тако има наде и имамо за шта да се боримо. Ако бисмо ми урадили што су урадили Тадић и Јеремић и прихватили да УН сасвим склони са простора КиМ, никакве наде нема – истакао је Вулин.

Он је указао да је у том настојању, захваљујући политици Александра Вучића на седници Савета безбедности УН Србија имала подршку Кине, Русије и Казахстана јер имамо одличне односе са њима, сјајну политичку и привредну сарадњу. 

- То је политика српске столице, то је политика вођења рачуна о нашим интересима и као што видите даје резулатате - имамо пријатеље – подвукао је Вулин. 

Говорећи о првано – обавезујућем споразуму којим ће бити регулисани односи Беогарда и Приштине, Вулин је рекао да ће притисака били и да Србија притиске разуме, али да их не прихвата. 

- Притиске разумемо и поштујемо земље које врше притиске, оне су моћне и јаке, али их не прихватамо. На челу Србије је Александар Вучић и он је јако лош саговорниг када покушавате да га уцените или да му нешто наредите. Урадићемо оно што је у интересу Србије, оно што је ускладу са нашим уставом и законом, да би сачували наше право на Косово и Метохију – нагласио је он.

Како је додао, све што радимо, не радимо ни због каквог европског пута и ни због какве ЕУ, већ зато што је то у интерсу Срба који живе на КиМ и будућности нас и наше деце. 

- Што се ЕУ тиче, сјајно је што нам кажу шта желе. Врло често мењају и мишљења, па данас желе једно,сутра друго, ал ии тамо владају политичари који се бирају на неким изборима, па данас јесу, а сутра нису. И ЕУ постоје различите опције – које се против проширење, мислед а се оно треба наставити или под одређеним условима. Хвала на томе што нам је речено 2025. али ми политику водимо како мислимо да Србима одговара - додао је Вулин.

Видео/Текст: pink.rs - Фото: Илустрација