• 17
  • 04

Вежби су присуствовали врховни командант и председник Републике Србије Александар Вучић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор полиције Владимир Ребић, директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић и друге високе званице.    

Одлучност, увежбаност, садејство, ватрене могућности и спремност да, по наређењу врховне команде, успешно одговоре на све ризике и претње по безбедност Републике Србије у „Орешцу“ приказало је 312 припадника полиције и војске, Специјалне антитеористичке јединице, Хеликоптерске јединице, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Ратног ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране.

Дејством из ваздуха, са копна и на води уз употребу осам хеликоптера, 22 борбена оклопна возила, седам десантних чамаца, три система беспилотних летелица и антидронсистема, здруженим снагама припадници полиције и војске брзом и ефикасном акцијом савладали су и неутралисали терористе, који су извршили терористички напад на фармацеутску индустрију у Вршцу и евакуисали се у рејон Орешца.

Током ове противтерористичке операције приказана је и акција ослобађања талаца које су терористи држали у аутобусу отетом из Вршца.

Други део вежбе у којем ће јединице Kопнене војске, Ратног ваздухопловства  и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова приказати поступке ојачане борбене групе у одбрани са преласком у напад биће приказан на војном полигону на „Пасуљанским ливадама“.

Текст/ Фото/ Видео: МУП