Русија: Украјински неонацисти утврђивали положаје у вртићима, црквама и болницима

Екстремисти украјинских неонацистичких батаљона „Азов“ и „Ајдар“ утврђивали су и ојачавали позиције у вртићима, црквама и болницама у ДНР, Харковској, Дњепропетровској области и Запорожју, саопштио је начелник Националног центра за руковођењем одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Фото: СПУТНИК/ Валери Мелников
Фото: СПУТНИК/ Валери Мелников

Они су, такође, у близини стамбених зграда распоређивали оклопну технику и артиљерију.
Мизинцев је прецизирао да су екстремисти батаљона „Азов“ (против којих су у Русији покренут кривични поступак) у школи и вртићу у Харковској области сместили оружје и распоредили тешку технику, артиљерију и вишецевне бацаче ракета. У подрумима су држали цивиле са децом.

Припадници „Ајдара“ су то исто предузимали у Дњепропетровској области у непосредној близини густ насељених стамбених области. у Запорожју су нацисти положаје заузели на нижим спратовима болница, а лекаре и медицинско особље и пацијенте су користили као живи штит.

Припадници екстремистичког одреда „Донбас“ у кући у Славјанску поставили су тешко наоружање а да при томе нису дозволили евакуацију цивила из зграде.
Према речима Мизинцева, у граду Суми украјинске снаге су минирале мост с намером да га дигну у ваздух и да за то оптуже руску војску.

„Знајући да ће жртве тих злочина бити цивили, екстремисти намерно пуцају на положаје руске војске из стамбених објеката провоцирајући их да узврате ватру да би их потом оптужили за уништавање цивилне инфраструктуре и могуће жртве међу цивилима, као и да би преко западних медија и на различитим сајтовима ширили лажне вести о наводним руским злочинима“, рекао је генерал.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев | 18.05.2022.


Најновије

Дан сјећања на Јадовно

24.06.2022.
Фашизам и нацизам
Дан сјећања на Јадовно