Упозорење Русије: Шведска и Финска могу постати мете уколико се тамо појаве снаге НАТО-а

Русија ће бити приморана да предузме одређене војне кораке уколико Финска и Шведска уђу у НАТО, рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

МОСКВА, ЦРВЕНИ ТРГ - Фото: СПУТНИК/ Илья Питалев
МОСКВА, ЦРВЕНИ ТРГ - Фото: СПУТНИК/ Илья Питалев

НАТО је за нас веома непријатељски блок. То је непријатељ. И НАТО је признао да је Русија непријатељ. То значи да Финска и Шведска одједном од неутралних земаља постају део непријатеља. Оне сносе ризике, као и сви други, тако да ће и оне сносити одређене ризике у сфери одбране, сносиће одређене економске трошкове. Али одлука је на њима и њиховом становништву. Деценијама су живели нормално са нама, као добре комшије. И одједном су одлучили да постану део веома непријатељског блока. На њима је да одлуче. Али, наравно, ми ћемо бити приморани да предузмемо одређене војне кораке, рекао је Пољански.

Он је нагласио да ће улазак Шведске и Финске у НАТО и распоређивање јединица Алијансе у тим земљама учинити те територије могућим метама за руску војску.

„Шведска и Финска знају да ће, у моменту када постану чланице НАТО-а, то изазвати одређене реципрочне кораке Русије који се обично односе на земље-чланице Алијансе. То значи да уколико тамо буду распоређене јединице НАТО-а, те територије ће постати мете, могуће мете за нападе – исто као што руске територије постају мете за нападе земаља НАТО-а“, додао је Пољански.
Како је додао, улазак Шведске и Финске у НАТО неће бити ударац по безбедност Русије.

Русија је спремна да се супротстави претњи НАТО-а и предузела је неопходне мере предострожности, прецизирао је дипломата.

Русија променила став по питању уласка Украјине у ЕУ

Дипломата је такође саопштио да се став Русије по питању настојања Кијева да уђе у Европску унију изменио. Према његовим речима, тренутни став Москве сличан је ставу о придруживању Украјине НАТО-у.

Пољански додаје да у овој фази не види могућност за решење ситуације око Украјине дипломатским путем.

Отворено говорећи, у овој фази не видим да постоје било какве могућности за дипломатско решење, узимајући у обзир став Украјине и покушаје западних земаља да подстакну тај сукоб. Морам да признам да тренутно нема могућности за дипломатију, рекао је Пољански у интервјуу за британски портал „АнХерд њуз“.

Нуклеарна ескалација

Новинар портала је такође упитао Пољанског колика је вероватноћа да дође до употребе нуклеарног оружја и под којим околностима би Русија сматрала да је нуклеарни удар оправдан.

Нисам војно лице и није на мени да доносим такве закључке. Али сматрам да уколико имате посла са нуклеарном силом, ако претите оружаној сили, онда треба да узмете у обзир све опције. Нисам дипломата и нисам део кругова који доносе одлуке о нуклеарној стратегији. Али могу да кажем да поседујемо нуклеарно оружје и да сам потпуно сигуран да можемо да употребимо нуклеарно оружје уколико постоји егзистенцијална претња по Русију, рекао је дипломата.

Подсетимо, раније данас председник и премијер Финске, Саули Нинисте и Сана марин, су у заједничком саопштењу истакли да Финска без одлгања треба да поднесе пријаву за чланство у НАТО јер ће тиме бити ојачана безбедност земље.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ Илья Питалев | 12.05.2022.


Најновије