ДАН КАДА СУ ПЛАКАЛИ ЦЕЛИ МИЛИЋИ - СУРОВО УБИСТВО СРПСКИХ МЛАДИЋА И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ

За становнике Милића, Власенице и читавог Подриња 16. мај 1992. заувек ће остати упамћен као трагични датум када су животи многих људи из корена промењени. Године су прошле, време неупитно тече али бол је иста. Ране нису нити ће икада зацелити. За породице жртава нема утехе а посебну горчину свима ствара чињеница што за убиство њихових најмилијих до данас нико није одговарао.

ЖРТВЕ МАСАКРА: Љубинко Јовић и Драган Шалипуревић - Фото: istinapravda1000.blogspot.com
ЖРТВЕ МАСАКРА: Љубинко Јовић и Драган Шалипуревић - Фото: istinapravda1000.blogspot.com

Тог 16. маја 1992. седморо живота је окрутно угашено - четворо у Милићима, троје у Братунцу. У Милићима код Власенице убијени су младићи Драган Бркић (29), Драго Витић (34), Љубинко Јовић (32) и  Драган Шалипуревић, са непуних двадесет година. Побијени су на најокрутнији начин у најбољим година - ведри, млади, пуни живота. А криви само зато што су Срби. Били су запослени у руднику "Боксит" у Милићима. Монструозни злочин починиле су комшије муслимани из околних села у Милићима. 

Читав април и мај били су обележени ужасним злочинима. Више хиљада Срба у страху за властите животе напушта Власеницу, Зворник, Сребреницу, Братунац...бивају прогоњени из властитих кућа и домова! Колективни центри у Малом Зворнику, Бајиној Башти и Лозници били су премали да приме све избегле и протеране. Они други одлучили су да остану у својим кућама верујући да им комшије муслимани неће наудити. Преко две стотине Срба је само у месецу мају 1992. окрутно побијено широм средњег Подриња. Спаљивани су, стрељани, масакрирани, убијани у заседама...

Екстремисти нису штедели никога, убијали су и децу и жене, труднице, младе девојке као и старе, болесне и непокретне. Већ почетком маја 1992. формирају се и први логори за Србе. У Сребреници су формирани злогласни логори у згради бившег Општинског суда и Станици милиције, у Поточарима је формиран логор "Пилићарник" а за Власеничке Србе тог маја 1992. посебно је формиран логор у Церској, злогласном војном упоришту. У том логору вршена су страшна зверства од сурових мучења и злостављања, ликвидација и монструозних убистава заробљених српских цивила па све до силовања жена, чак и трудница! 

Овај безумни злочин само је један у низу злочина над Србима који су се тог пролећа дешавали свакодневно. Почињен је из чистог хира а починили су га заговарачи "муслиманске Босне и Херцеговине без Срба", следбеници режима Алије Изетбеговића, поклоници његове агресивне, екстремистичко-шовинистичке политике. Пуцањ у ове недужне младиће био је пуцањ у и овако нарушени мир. Јауци и врисци одјекивали су долином Дрине. Тужне поворке са сахране и непрегледне колоне људи током испраћаја на вечни починак живе и данас у сећањима преживелих Срба из Власенице. Јауци мајки, очева, сестара, деце убијених младића проламали су се читавим градом. Леп, пролећни дан био је обојен у црно, а тај масакр био је само најава пакла који ће задесети подрињске Србе. 

Истог дана на подручју Братунца убијени су Стојан Поповић (25), Небојша Вучетић (19), те домаћин Војислав Симић (51). А злочинци такође прве комшије - Муслимани. Само дан раније у сребреничким селима, војници Насера Орића и Зулфе Турсуновића масакрирали су и  запалили 22-оје српских цивила, жена и непокретних стараца. 

Муслиманске снаге су током последњег рата (1992-1995) на територији средњег Подриња убиле 3267 грађана српске националности, укључујући и 72-оје деце. Само на подручју предратне власеничке општине (укључујући Милиће и Шековиће који гравитирају ка Власеници) убијено је више од пет стотина Срба, међу којима и много жена, стараца и деце. Над грађанима српске националности су током трајања рата почињени бројни ратни злочини од масовних егзекуција, силовања, мучења, насилног и систематског прогона па све до уништавања њихових друштвених, културних и верских објеката.

За сурова и мучка убиства ових младића до данас нико није одговарао. Нема пресуда, нема правде. Злочинци ако нису погинули током рата, или преминули у послератном периоду, сигурно данас живе мирно и спокојно ослобођени сваке одговорности за почињене злочине над недужнима! 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: istinapravda1000.blogspot.com | 18.05.2022.


Најновије