• 29
  • 04

Ministar Vulin posle sastanka sa austrijskim kolegom, sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, istakao je da će Srbija učiniti sve da njene granice budu sigurne i bezbedne i da se što manji broj iregularnih migranata nađe na teritoriji Srbije. 

„Zahvalan sam ministru što deli sa mnom uverenje da nije rešenje u tome da bilo koja zemlja postane parking za migrante, već  da se zajedno borimo da iregularni migranti ne dođu na teritoriju naših zemlja. Što manje migranata bude u Srbiji, to će ih manje biti u Austriji“, istakao je ministar Vulin. 
 
Ministar je ukazao da Srbija nije primarna destinacija migranata i naglasio da to ne znači da treba da prenosimo teret krize na druge zemlje i da se ne borimo protiv migrantske krize i ilegalnih migracija.

Ministar Vulin zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije na angažovanju u zajedničkim patrolama koje obezbeđuju granicu Srbije prema Severnoj Makedoniji, kao i za svaku drugu materijalnu i diplomatsku pomoć u borbi sa posledicama migrantske krize.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, ministar Vulin je naglasio da su teroristi neprijatelji svake države na svetu i da je terorizam globalni fenomen.
 
„Ono što se desilo 2. novembra u Beču može se dogoditi i u Beogradu ili bilo kom drugom gradu na svetu. Građani Srbije su duboko saučestvovali sa bolom svih Bečlija i naša podrška i pomoć u borbi protiv terorizma nikada ne mogu da se dovedu u pitanje“, rekao je srpski ministar policije.
 
Ministar Vulin je naglasio i učešće Austrije u kontigentu KFOR-a istakavši da su za Srbiju KFOR i UNMIK, kao i EULEKS u svojoj policijskoj komponenti jedini regularni i priznati organi vlasti na prostoru  Kosova i Metohije.  
 
„Zahvalan sam Austriji što ne smanjuje svoje  prisustvo ni u KFOR-u ni u EULEKS-u. Prisustvo međunarodne zajednice na prostoru Kosova i Metohije su garancija bezbednosti za svakodnevni život svih Srba na prostoru Kosova i Metohije“, naglasio je ministar Vulin.
 
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Nehamer istakao je da ministar Vulin ima njegovu punu podršku u stavu da nijedna zemlja na Balkanu ne sme postati parking za iregularne migrante.
 
„Zahvalan sam na podršci u osnivanju platforme za borbu protiv iregularnih migracija koja služi za koordiniranje svih aktivnosti zemalja Evropske unije, zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana i u tom smislu sprovođenje efikasnih mera posebno u suzbijanju krivičnih dela trgovine ljudima, krijumčarenja ljudi i organizovanog kriminala“, naglasio je Nehamer.
 
Kako je rekao, Austrija Srbiji pruža punu  podršku i preko te platforme u borbi protiv iregularnih migracija i kada je reč o tome da iregularni migranti budu vraćeni u zemlje porekla ukoliko nemaju osnova za ostanak u Srbiji.
 
Istakavši da su Austrija i Srbija saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i iregularnih migracija i da između ministarstava unutrašnjih poslova postoji tesna saradnja zasnovana na poverenju, Nehamer je naveo da je impresioniran angažovanjem Srbije u zaštiti granica.

Austrijski ministar je naveo da je tokom jučerašnjeg dana obišao kontigent austrijskih policajaca koji zajedno sa srpskim kolegama patroliraju na granici Srbije i Severne Makedonije i ocenio da je ta zaštita granice od važnosti i za Austriju, jer se na taj način štite i njene granice i bezbednost.
 
Kako je ocenio, ovaj vid zajedničkog rada od značaja je za policije obe zemlje, koje razmenom iskustava i načina rada stiču dodatna znanja.
 
Ministar Nehamer je ukazao da je sa ministrom Vulinom razgovarao i o nastavku saradnje u oblasti rada obaveštajnih službi u borbi protiv terorizma, kao i kriminalističkih policija u suzbijanju organizovanog kriminala.
 
Nehamer je svoju posetu Beogradu iskoristio i za uručenje počasnih odlikovanja pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Veliki zlatni orden časti Republike Austrije uručio je direktoru policije Vladimiru Rebiću i pomoćniku ministra, načelniku Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoranu Lazarovu. Veliki orden časti uručen je Dejanu Kovačeviću, pomoćniku direktora policije, kao i Milanu Dimitrijeviću, načelniku Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam uručim ovo odlikovanje. Hvala vam na vašem anagažovanju i saradnji punoj poverenja. Hvala vam puno na vašem posvećenom radu u oblasti bezbednosti“, istakao je Nehamer.

Tekst/ Foto: MUP