Додик: Добровољачка улица - вјечно мјесто страшног злодјела

РЕПУБЛИКА СРПСКА - Злочин над невино страдалим војницима и цивилима који су били у служби бивше ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици био је класични злочин против мира и доказ да је тадашње муслиманско руководство жељело и изазвало ратни сукоб у БиХ да би остварили своје максимилистичке захтјеве и политичке циљеве, изјавио је Срни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад Додик - Фото: РТРС

Додик је истакао да су пуцњи у невине људе, младе војнике који су у колони покушали да напусте Сарајево након постигнутог договора, представљали су пуцње у мир и слободу, те потврдили шта за муслиманско руководство значи договор и дата ријеч - ништа.

- Убиство српског свата на Башчаршији, ратни покличи, пуцњи и паљења у Добровољачкој улици, пресретање возила ЈНА на Скендерији, напад на Дом ЈНА и све касарне у Сарајеву, брутално стријељање заробљених војника ЈНА у Великом парку, Тузланска колона... - сви ти злочини почињени над невиним људима, над младошћу, јесу злочини против мира и пуцањ у слободу - нагласио је Додик.

Он је рекао да је разоткривање лажи бившег и садашњег муслиманског руководства о наводној српској агресији и агресији бивше ЈНА на БиХ кључни задатак институција Републике Српске, те да се само пласирањем истине, аргументима и доказима, културом сјећања и подсјећања на бројне злочине над српским народом јасно потврђује ко је желио рат у БиХ и ко се спремао и наоружавао за ратни сукоб.

- Тадашње муслиманско руководство јасно је поручило не само Србима у БиХ, већ и цијелом свијету да не желе мир у БиХ и нормалан живот у остатку тадашње Југославије, те да су спремни на све. Жељели су рат и то су јасно показали, док се тај исти свијет правио и нијем и глув и слијеп оптужујући Србе - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да упорно деценијско одбијање Тужилаштва БиХ да процесуира одговорне за ове злочине представља више него јасан доказ да та неуставна и нелегална правосудна институција од дана када је наметнута одлуком високог представника представља инструмент муслиманске и политике дијела међународне заједнице у БиХ.

За свакога ко жели и хоће да види, рекао је Додик за Срну, јасна је улога и одговорност муслиманског политичког, војног и полицијског руководства, осим за тужиоце, како домаће тако и стране, чији је задатак био да заташкају злочине и пребаце наводну одговорност за изазивање крвавог грађанског рата у БиХ на Србе.

- И данас, двије и по деценије након злочина сјетили су се да подигну оптужницу за злочин у Добровољачкој. Зашто сада!? За прање биографија!? Савјест им сигурно није прорадила. То је крајње лицемјеран и манипулаторски потез правосуђа БиХ. Наше повјерење у рад наметнутих правосудних институција на нивоу БиХ давно је изгубљено и не може га ништа вратити, јер смо свједоци бројних пристрасно вођених и катастрофално срамотних пресуђених предмета који се тичу злочина над Србима - нагласио је Додик.

Он је навео да досадашња пракса рада правосудних институција у БиХ, нажалост, показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ према којем је српски народ искључиво одговоран за све, а муслимани наводне невине жртве.

- Упркос свему, кад-тад истина ће изаћи на видјело, а сарајевска Добровољачка улица остаје записана као мјесто страшног злодјела и вјечна срамота оних који су то учинили, као и оних који ништа нису урадили да злочинци и починиоци правовремено одговарају - закључио је Додик.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници "Зелених беретки" и Територијалне одбране БиХ су, по наредби члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, 3. маја 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

Дан раније, 2. маја 1992. године, припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране напали су Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

У Источном Сарајеву и Сарајеву данас ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежено 30 година од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламистичких фаланги над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: РТРС | 03.05.2022.


Најновије