Кнежевић: Ову владу и парламент ће разорити SKY апликација, видјећете, само полако

ЦРНА ГОРА - Он је формирао ДФЦ, организацију која је водила полицију и гасила слободу говора, јурила људе који су Срби. Он је гасио портале као што су Борба и ИН4С. На сваки могући начин ћу раскринкавати лик Сава Кентере.

Милан Кнежевић - Фото: Принтскрин YouTube
Милан Кнежевић - Фото: Принтскрин YouTube

Предсједник Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) и предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић казао је гостујући у емисији „Слободна зона са Драженом Живковићем да  нема повјерења у институције система да ће моћи да се изборе са криминалним групама

„Ја да имам повјерење у институције не бих одржао 30 сједница одбора и 11 саслушања. Толико је наталожено проблема у безбједносном сектору не само у владавини ДПС-а већ и у владавини Здравка Кривокапића. Неопходно је да независне институције СДТ и остале допринесу у борби против криминала јер је више очигледно да су ови криминални кланови срасли за безбједносним сектором и да су јачи од државе. Овдје фали једна озбиљна акција као што је било 90их у Италији и борби против мафије, али да би до тога дошло држава мора бити јача од мафије.“, казао је он.

Кнежевић каже да је апликација SKY пробијена у јануару 2021. године и да је тад ухапшен клан Вељка Беливука.

„Ако је тад пробијен, мени је сасвим логично да наше структуре добију те податке у том интервалу. Сјетићете се да је тад Миливоје Катнић имао паничне изјаве, наводно због његове смјене. Сад имамо информације да су информације стизале и у јулу и октобру. Сад, ако погледате случај Весне Меденице, а у октобру су на прессу Дритан Абазовић и Миливоје Катнић наговијестили то, ми смо тек у марту сазнали да је Врховни суд имао увид у транскрипте, поставља се питање – ко је ово крио?“, упитао се Кнежевић.

Кнежевић оптужује Миливоја Катнића и Сашу Чађеновића

„Надам се да ће се Еуропол ускоро огласити. Подсјетићу да у овом случају нема разлика између Катнића, Чађеновића и Весне Меденице. Исти случај и са судијом у Котору који је крио доказе. Сад ме занима, ко је то крио и да ли се може доћи до статуса осумњичених и за ове полицајце и за остале. Ако је Весна Меденица ухапшена због транскрипта, не видим разлог зашто се чува Миливоје Катнић и Саша Чађеновић.“, казао је он.

Кнежевић наглашава да је СДТ требало расформирати и формирали Тужилаштво за организовани криминал и корупцију јер је СДТ лијегло криминала и корупције.

„Премијер Здравко Кривокапић је био предсједник вијећа за националну сигурност. Имао је приступ свим подацима, као и онима са НАТО службама. У једном моменту он оптужује Дритана Абазовића за шверц кокаина, док он њега оптужује за шверц дувана. То су двије најјаче фигуре у држави које се тако оптужују. Зато сам организовао сједнице Одбора. То њихово вијеће је више личило на трафику у неком селу. Ова заплијена кокаина, немојмо да правимо хвалоспјеве. Управа полиције је добила информације од страних служби.“, казао је он.

Кнежевић пита зашто одговарају Крстовићи, шпедитери, а Драган Бокан је на слободи и упитао зашто постоје двоструки стандарди Тужилаштва.

Саво Кентера био кандидат Ранка Кривокапића, не Абазовића

Коментаришући избор Сава Кентере за в.д. директора АНБ-а, Кнежевић каже да је то потврда да је Црна Гора протекторат.

„Кентера је регистровани агент ЦИЕ. Сви они који су кукали да ће се ЦГ вратити у оне источне кругове и да ће нас Београд окупирати, морају да знају да је Кентера симбол ДПС политике и да је умрежен са западним службама и то није крио. Он је формирао ДФЦ, организацију која је водила полицију и гасила слободу говора, јурила људе који су Срби. Он је гасио портале као што су Борба и ИН4С. На сваки могући начин ћу раскринкавати лик Сава Кентере. Имали смо корумпиране тужиоце како Кентера не би био кривично гоњен.“, казао је он.

Кнежевић поставља питање СДТ и судовима да му објасне ко је све ту био укључен, и да ће бити врло интересантно, и да су неке судије и даље актуелне а неки пошли у пензију.

„Следеће недјеље ћу имати прес конференцију и путем јавности питати да ли је Кентера човјек који може водити АНБ. Саво Кентера није кандидат Дритана Абазовића већ Ранка Кривокапића. Он постаје министар вањских послова јер је Драгиња Вуксановић превише радикална да би се обрачунала са СНП-ом- Није ушла у владу али је ушао Кривокапић. Он је предложио Кентеру. Видјели сте јуче његов први радни дан и пљување Београда и креирање непримјереног поређења са Русијом и Украјином. Сви мисле да ћемо ми то мирно посматрати.“; казао је Кнежевић.

Ивановић: Некад је полиција имала оперативне сараднике са криминалцима, данас криминалци имају оперативне сараднике са полицајцима

Шеф посланичког клуба Социјалистичке народне партије (СНП) у Скупштини Црне Горе и члан одбора за безбједност и одбрану Драган Ивановић казао је гостујући у емисији „Слободна зона са Драженом Живковићем“ да се нада да ће сједница Одбора за безбједност открити многе детаље.

„Преко средстава информисања црногорска јавност је доста сазнала. Ја се надам да ће приликом саслушања доћи до нових података. Ми у Црној Гори одавно указујемо на нешто овако. Спрега криминала и власти ДПС-а је то довела. Сва опозиција је указивала на то. Све знате како је текло, и испало је да смо у праву. На одбору на безбједност смо преузели иницијативу и казали да је срамота за малу Црну Гору да два криминална клана представљају поган и напаст за цијели регион.“, казао је он.

Ивановић се упитао шта се то десило да цијели регион прича о нама.

„Како смо дошли до тога да имамо два најјача клана? Сад смо дошли до тога да нам неко други сервира податке. Ми смо Тужилачким савјетом покренули причу са обновом правне државе. Оно што ради одбор је јако похвално. Итекако смо значајно допринијели да се ствари покрену са мртве тачке. Вршићемо притисак и на СДТ-а и на полицију и на Тужилаштво уопште да се овај процес доведе до краја и да се грађани увјере ко је шта радио – био он обичан грађанин или предсједник државе.“, казао је он.

Ивановић каже да се створио такав амбијент гдје нико више не може бити недодирљив.

„Да ли је бивши Главни специјални тужилац имао ове податке, питамо се. Сјећамо се да је он казао да су поједини предмети завршени, али резултата нема. Да ли ће нови специјални тужилац у фиокама гдје је бивши радио наћи неке интересантне ствари? Кога је штитио, брзо ће се знати.“, казао је Ивановић.

Ивановић каже да Специјални тужиоц има право да бира тим и да то треба да да гаранцију да може да ради добро на малом простору Црне Горе.

„Шта се дешавало претходних година? Раст криминалних група које су забавиле и цијели свијет. После свега овога сви знају гдје је Црна Гора. Имам повјерење у новог тужиоца. Видим да је формиран нови специјални тим. Квалитетна акција Управе полиције је довела до резултата код Кавчана. Свака полицијска акција поред тога што извршава ово има и поруку. Проблем Црне Горе који траје дуго година је то што полицајци нису смјели да пишу оперативне извјештаје за посебне извршиоце кривичних дјела јер је постојала веза унутар полиције са криминалцима.“, казао је он.

Ивановић каже да су оперативна сазнања била од значаја и да је некад било да полиција има оперативне сараднике са криминалцима а сад криминалци имају оперативне сараднике са полицајцима.

На питање водитеља да коментарише избор новог директора АНБ-а Сава Кентере, Ивановић каже да је то мјесто требало да припадне СНП-у и да изгледа видимо да не могу Срби добити безбједносни сектор.

„На врху безбједносних структура долазе почетници. Не можемо очекивати добре резултате. Реторика појединаца у овој влади, говорећи о Кривокапићу, ми се не свиђа. Упозоравам све те који користе ту реторику у тренутку кад морамо имати добре односе са свим сусједима, и да према Србији морамо бити највише окренути. То мора бити црногорска политика. Шта то значи од стране Ранка Кривокапића, ја мислим да он то мора објаснити.“, казао је он.

У Црној Гори смо узгајали два најјача нарко картела у Европи, они нису снабдијевали само Европу већ цијели свијет

Министар без портфеља задужен за безбједност и одбрану у Влади Црне Горе Зоран Миљанић казао је гостујући у емисији „Слободна зона са Драженом Живковићем“ да смо у Црној Гори узгајали два најјача нарко картела у Европи.

„Био сам у Парламенту члан одбора за безбједност и са колегом Кнежевићем и још тад су кренула размишљања да постоји повезаност између криминалних структура и дјелова система. Чини ми се да је ово сад само резултирало нечим што смо претпостављали али нисмо имали доказе.“, казао је он.

Миљанић је казао да су у саопштењима Управе полиције казали да нису имали та документа већ су она била у Тужилаштву.

„Црна Гора са Еурополом има тачно одређен начин комуникације. Национална контакт тачка између Еуропола и Црне Горе су Управа полиције, МУП и државни органи. Последње саопштење Управе полиције је да полиција није била у посједу ових докумената. У посједу ових докумената су били Главни специјални тужилац и особе које раде тамо и које су задужене за предмет. Овај предмет је дошао у јулу прошле године а други дио у октобру. Требамо имати повјерење у нови састав Тужилаштва. Предмет је поново формиран. Треба не само улогу ове двојице који се помињу. Ту се помињу многи. Мора се разграничити улога свих њих – ко је био увезан директно са клановима, а ко је био неки колатерал.“, казао је он.

Наглашава да се то мора детаљно испитати али и да овим показују да су одговорни, и нада се да ће нови ГСТ Владимир Нововић морати да се избори са овом пошасти.

„Ми смо у Црној Гори узгајали 2 најјача нарко картела у Европи. Они су снабдијевали не само Европу већ и САД. 20 тона кокаина је заплијењено у Филаделфији. То је највећа заплијена кокаина у историји САД-а а кренула је из Црне Горе.“, казао је он.

Миљанић је казао да се не ради само о ова два службеника Управе полиције који се помињу у апликацији SKY, већ да се појавио и трећи, у медијима.

„Надам се да ће СДТ испитати улогу сваког од њих. У полицији све иде по командној одговорности. Кад се ово деси, мора се испитати улога свих у командном ланцу. Истражитељи су по Закону о сарадњи са Еурополом, морају да обавијесте Еуропол да ли су информације употријебљени у те сврхе. Ако након 6 мјесеци не буду употријебљени они се бришу. Поступајући тужилац је чекао 6 мјесеци и изјаснио се да нема кривичног дјела 4 дана прије формирања новог тужилачког савјета.“, казао је он.

Миљанић каже да се због једног члана тужилачког савјета Парламент није договорио и да смо изгубили 7 мјесеци у борби против ове пошасти али и додао да у претходних годину дана, поред заплијена, није било ниједне мафијашке ликвидације.

„Ствари смо перципирали правилно и формирали смо јединицу за борбу против корупције, потпуно нови орган, који ће се управо бавити полицајцима. Ипак, Влада Црне Горе тадашња није то усвојила.“, казао је он.

Коментаришући избор Сава Кентере на чело АНБ-а, Миљанић каже да је он изабран на период до 6 мјесеци.

„Видјеће се какви буду његови резултати. Он може бити смијењен сваког тренутка ако он не ради како треба. Упознат сам са његовим јавним наступима али било ко да је био предложен неко би био за а неко против. Он је предложен на иницијативу господина Абазовића и то је његова лична одговорност, као и одговорност министара који су гласали за његов избор. Требамо испратити његов рад, свакако.“, казао је министар.

Миљанић је казао да он жели да да шансу сваком и да је Кентера био члан Атлантског савеза, најважније међународне институције која се бави темама безбједности и да је директно везана за НАТО.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: in4s.net | 08.05.2022.


Најновије