Вулин: Чврсто верујем у потребу стварања "српског света"

У ГОДИНИ пред нама тек нас чекају напади на независну политику Србије, како би нам се ускратило право да сами одлучујемо ко су нам пријатељи. На удару ћемо бити и због Косова и Метохије и Републике Српске и сарадње са Русијом и Кином. Председник Вучић показао је протеклих година да је у стању не само да формулише, него и да спроведе независну спољну политику. Да је послушао еврофанатике и увео санкције Русији, имали бисмо срдачно тапшање по раменима, можда би био отворен још неки кластер, али би ова зима била јако тешка и остали бисмо без гаса. Сви ти притисци којима смо изложени и који тек следе, имају везе само са једном чињеницом: онима који нас нападају не одговара самостална и снажна Србија. А само таква Србија може да штити Српску, чува Косово и сарађује са Москвом и Пекингом.

НАРОДНИ МИНИСТАР Александар Вулин - Фото: МУП
НАРОДНИ МИНИСТАР Александар Вулин - Фото: МУП

Овако министар унутрашњих послова Александар Вулин у интервјуу, за "Новости", одговара на питање око чега ће притисци на Србију бити најјачи - КиМ, РС или веза са Русијом и Кином. 
Он указује колико је све што се дешава у вези са енергетском кризом искључиво у вези са политиком и антируском хистеријом: 
- Србија никада неће постати део антируске хистерије и свака русофобија је увек и србофобија. Чврсто верујем у потребу стварања "српског света", да Срби буду јединствен политички народ који о кључним питањима доноси јединствене политичке одлуке и формулише их у Београду. То је кључ нашег опстанка. Народ који је прошао кроз искуство Јасеновца и "Олује" нема право да буде политички нејединствен и да другима препусти своју судбину.

Све је теже водити мултивекторску политику, да ли је дошао тренутак да се од тога одустане? У више наврата сте поручивали да треба напустити пут ка ЕУ? 

- То је и даље мој став, али грађани Србије већински сматрају да треба наставити ка ЕУ и ја то поштујем. Ако чланство у ЕУ значи да морамо да одустанемо од истине о свом народу, да прихватимо сребренички геноцид, да се извињавамо Хрватима због Јасеновца, да морамо да прихватимо да немамо пријатеље на Истоку, да морамо да се одрекнемо војне неутралности, РС да напустимо - па шта ће ми онда та ЕУ? Шта ћемо добити? Веће плате? Па, није нам ЕУ обезбедила веће плате већ српска привреда и политика коју води Вучић. А како се Србија развија, ускоро ће доћи време да ће ЕУ више значити да ми будемо чланица ЕУ, него што ће то значити нама.

Шта се, по Вама, крије иза појединих тврдњи да Србија, залагањем за "Отворени Балкан" заправо хоће да створи "српски свет" у региону"? 

- Повезивање је добро и брисање граница је одлично - осим када то Срби раде. То већ довољно говори. Рецимо, између Албаније и Косова, територије под управом УН, више нема никаквих граница, укинуте су. И то никоме не смета. А када ја, на пример, отворим мост Братољуб према РС, онда говоре о српској хегемонији. 

Како гледате на тај парадокс да се Србија из комшилука оптужује за великосрпске аспирације, да Камбери тврди да је земља "у фази пропагандог рата као деведесетих", а сви ћуте на позиве за стварање "Велике Албаније"? 

- Занимљиво је да се нико није побунио када су представници шиптара из Прешева и Бујановца отишли у Тирану да се договоре да у саставу локалне власти нема Срба. А чим Срби покушају да заштите једни друге, онда је то проблем. Ја не стварам поново велику Србију, не зато што то не бих волео, него зато што је никада није било. Камо среће да јесте, тада бисмо знали наше границе, где живимо и колико нас има и не бисмо дошли у ситуацију да морамо да доказујемо наше право да постојимо на просторима где смо живели вековима. 

Постоји ли опасност од новог рата на Балкану? 

- Када је реч о Србији - не постоји. Немамо територијалне претензије ни према коме, наш највиши интерес је мир, да бисмо наставили да се развијамо, растемо, да нас има више. Сви ратови, сукоби на Балкану почињу тако што неко одлучи да протера Србе, да их етнички очисти и још да их оптужи да су сами криви за то што се дешава. Не верујем у сукобе на Балкану, али знам да је највећи извор сукоба политика "Велике Албаније". А када видим ко све напада "српски свет", знам да сам у праву. Да ли је могуће да одједном Виола фон Крамон, Загреб, Приштина, Подгорица, исламски елементи у Сарајеву нама заправо "желе добро" и зато нападају "српски свет"? Не бих рекао. Сви нам желе добро, али тако да Срба буде што мање преко граница Србије, а да утицај Србије не постоји.

Страхујете ли да ћете се наћи на удару санкција којима поново прете из САД и ЕУ? 

- Ако то значи да ће ми запленити имовину и новац изван граница Србије не страхујем, јер немам ништа. Политика санкција је погрешна и Србија никада неће постати њен део, нити уводити санкције било коме, ни Додику, РС, Русији. Санкције ме не брину, био бих у много већем проблему да добијам аплаузе из Приштине, да ме хвале у СДА која управо доноси резолуцију да треба укинути РС, да се Ђукановић радује кад долазим у Црну Гору, а после држи говоре како су Срби окупирали Црну Гору. Увек ћу водити политику која је у складу са интересима Србије, која одговара Србима и мало ћу водити рачуна шта о томе мисле изван наших граница. 

Јавност још чека расплет случаја незаконитог прислушкивања председника Вучића... 

- Полиција је свој део посла завршила, доказала је да је постојало илегално прислушкивање, сва имена су ту и на Тужилаштву за организовани криминал је да квалификује дело. Суштина је да се није нико "накачио" на број телефона председника Републике, већ се то радило на други начин. Добијани су судски налози за прислушкивање одређених особа, и то тачно оних за које се знало да ће комуницирати са председником или члановима његове породице. Прислушкивано је 26 људи и 1.800 пута су документовани разговори између њих и Вучића и чланова његове породице, и нико од тих 26 није извршио ни једно једино кривично дело због којег би био оптужен а камоли осуђен. Сигурно је да председник Вучић и чланови његове породице нису комуницирали ни са једним човеком који се налази на оптужници или којем је суђено за било шта. Проблем и је и што су забелешке тих прислушкиваних разговора даване "на бело", без завођења и неовлашћеним лицима. Као министар немам право на надзор комуникација које се пресрећу, а камоли да то право има државни секретар или неко испод њега.

Колико су реалне тврдње да је група у МУП, предовођена бившом државном секретарком Дијаном Хркаловић, после нелегалног прислушкивања председника Вучића и покушајем конструисања афере "Јовањица", била спремна и на државни удар? 

- Нисам судија, па да могу да квалификујем дело, али илегално прислушкивање председника Републике је за мене државни удар, не знам шта би друго могло да буде. Што се полиције тиче, ми смо то доказали, и одговорно тврдим да се такве ствари више не дешавају у полицији, нити могу да се десе. 

Хркаловићева је ухапшена због сумње да је починила кривично дело трговина утицајем, да ли је наставља истрага о свему ономе што је она радила или је на овај случај стављена тачка? 

- МУП никада не стави тачку, већ зарез. Са госпођом Хркаловић су оптужена још два полицајца, неколико полицајаца је и осуђено, неки су издржали своје казне, неки су напустили службу због тога. Ниједно дело сарадње са организованим криминалним групама, ниједно дело које не може да се споји са полицајцем - неће проћи некажњено. Вероватно нећемо успети у откривању и спречавању сваког тог случаја, али бићемо упорни. 

Истрага против криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића ниједног тренутка није стала, без обзира на подизање оптужнице. Докле је полиција стигла са својим делом посла и када се могу очекивати нове кривичне пријаве? 

- Финансијска истрага иде паралелно, супруге оптужених припадника клана су приведе због сумње на прање новца и мислим да ће оптужнице бити подигнуте у најскорије време. Нама као полицији је стало да расветлимо сваку трагичну људску судбину, породице свих жртава заслужују да се сазна истина. Када је реч о овој банди, свака казна испод доживотне робије за мене би била несхватљива. Због оваквих ствари и дела педофилије, жао ми је што је укинута смртна казна. 

Да ли су Београд и Панчево, који су били упориште ове криминалне групе, сада безбедни? 

- Да, много су мирнији и безбеднији. У протеклих годину дана нисмо имали ниједно мафијашко убиство. То није пало с неба. Наравно, такве ствари ће се дешавати, не можете то у потпуности да искорените, али занима ме да ли још неки град величине Београда у Европи може да се похвали овим. 

Јесте ли задовољни сарадњом са црногорском полицијом, с обзиром на то да се истрага против ове криминалне групе води и у тој земљи због бројних убистава? 

- Нисам задовољан нивоом сарадње, мислим да би могла да буде много боља и искренија, на обострану корист. Рецимо, црногорски државни тужилац Катнић је рекао како су Беливук и Миљковић пуштени у Црну Гору на захтев високог функционера МУП да им се скине забрана уласка. Званично сам затражио од надлежних у Црној Гори да ми доставе информацију ко је то из српске полиције тражио. Добио сам одговор да немају информацију о томе. Или нека кажу име, или нека признају да је то лаж, а не да се овако баца љага на српску полицију. Волео бих да боље сарађујемо са црногорском полицијом, нема разлога да не буде тако. Чињеница је да Шкаљари и Кавачи нису настали у Београду, већ у Црној Гори. Када смо разбили ту банду, када је председник Вучић дао огромну подршку МУП и БИА, инсистирајући да то урадимо, он им није само узео новац и тржиште, већ и регрутну базу. Они су на нашим трибинама регрутовали нашу децу и правили од њих убице. То је нешто што му никад опростити неће и због чега ће тражити његову главу док је жив. 

Какав резултат на изборима очекујете, може ли опозиција да зада озбиљнији ударац владајућем савезу? 

- Биће веома тешко, суочени смо са огромним сумама новца које стижу из иностранства, са медијском доминацијом, јер више медија подржава Ђиласа и остале тајкуне, него што подржава владајућу коалицију. На нама је да објаснимо грађанима зашто је важно да се настави вођење политике председника Вучића, политика војне неутралности и самосталности. Нажалост, на изборима нећемо имати сукоб мишљења и политика, већ ћемо имати политичке организације које су директно финансиране од страног фактора и које имају само један циљ - срушити Вучића. То је њихова једина политика. 

СЛУЧАЈ ЕЛЕЗ 

ХОЋЕ ли Дарку Елезу бити омогућено да одслужи казну у Србији и шта значи то што се он у споразуму са Тужилаштвом БиХ обавезао на сарадњу са нашим истражним органима? 

- Он је осуђен на 15 година. Да ли ће казну служити у БиХ или Србији мање је важно, важно је да је правда задовољена. О свему осталом, видећете у данима који долазе! 

ЖЕНА ГЛАСАЛА ДА НЕ СЕДИМ КОД КУЋЕ 

ДА ли ћете и ове празнике дочекати на терену и шта вам породица каже због тога? 

- Моја супруга зна да каже - па ја сам и гласала за њега да буде такав, а не да ми седи код куће. Нову годину дочекаћу са полицијом, као што сам некада са војском. Божић традиционално дочекујем негде у копненој зони безбедности. Млађи син Олег рођен је на Бадње вече и у том тренутку сам био у манастиру Зочиште. 

ЗАПАДНЕ АМБАСАДЕ МЕ НЕ ЖЕЛЕ 

ОЧЕКУЈЕТЕ ли да останете на овом месту и после избора на пролеће? 

- Зависи кога питате, ако питате неке амбасаде - даће све од себе да не будем ни на овом месту, ни на било којем другом. Надам се да сам резултатима показао да сам добро радио посао и најбоље што сам могао. Да ли сам могао боље, јесам, да ли има бољих од мене, сигурно има. 

НОВА ОПРЕМА ЗА ЈАЧУ БРИГАДУ 

СА министром Вулином разговарали смо током његовог обиласка Полицијске бригаде у Београду, која је недавно добила балон за увежбавање коња и у зимском периоду, нову теретану, опрему, а њени припадници, први пут, поред нове радне и свечану униформу. Вулин није крио задовољство што су ове униформе домаће производње, израђене у врањском ЈУМКУ и то по замисли самих припадника бригаде, онако како њима највише одговарају. Први пут имају опрему која штити здравље и живот коња, али и самог јахача. 
На питање да ли и опремање полиције некоме може да изгледа као да Србија звецка оружјем, Вулин каже: 
- Не знам како полицајци који се боре против криминала могу да угрожавају било кога осим организованог криминала. Ови људи асистирају нашим јединицама у Управи криминалистичке полиције, СБПОК, осталима када врше различита хапшења. Ово су људи који одржавају јавни ред и мир, без њих бисмо имали хаос на улицама, силеџије који преузимају власт, закон јачег. Нико није јачи од српске полиције и од српског полицајца када спроводи закон. На мени као министру је да они буду снабдевени најсавременијом, најбољом опремом и да буду плаћени што више. 
Током обиласка возила са воденим топом, кратко је прокоментарисао да за разлику од полиција неких европских земаља, он се код нас више вози него што се користи: 
- Припадници Полицијске бригаде су често једина брана између нас, наших најмилијих и насиља и безакоња. Живим за дан када ћемо отићи на утакмицу, а њих нећете ни видети, када ћемо скинути ограде са трибина, а у међу публиком буду породице са децом. 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

 

Текст: novosti.rs Фото: Принтскрин Твитер | 31.12.2021.


Најновије